Un an cu lockdown parțial, sau două luni cu lockdown total? Cum e mai bine?

profesor_franta.jpeg

Profesorul Gilbert Deray, șeful secției de nefrologie a spitalului Pitié Salpêtrière din Paris
Image source: 
rmc.bfmtv.com

Închiderea totală a țării pentru patru până la opt săptămâni, aceasta ar fi strategia ”Zero Covid”, singura care ar fi cu adevărat eficientă, declară profesorul francez Gilbert Deray, șeful secției de nefrologie a spitalului Pitié Salpêtrière din Paris, citat de postul de radio BFM.

”Atunci când ridici restricțiile, trebuie implementată o strategie serioasă de testare, urmărire și izolare care nu a fost implementată așa cum trebuie peste tot în Europa. În clipa în care îți apar chiar și două sau trei cazuri, trebuie acționat foarte dur”, explică el, amintind de exemplul Australiei, care a decis închiderea totală a regiunii Melbourne imediat după confirmarea primului caz de Covid-19.

În prezent ne aflăm într-un fel de lockdown care de fapt... nu e lockdown, spune profesorul, și se întreabă: ”Merită să continuăm încă un an cu acest lockdown ambiguu, sau ar trebui să avem un lockdown total de două luni?”

Pe de altă parte, medicul arată că nu este normal să se aplice aceeași strategie peste tot: ”Nu este logic să gestionezi situația de la Brest, unde sunt 50 de cazuri la 100 000 de locuitori, la fel cu cea din Dunkerque, unde sunt peste 650 de cazuri la 85.000 de locuitori. Asta nu e normal! Sigur, securizăm și acolo și acolo, dar nu la fel!”.

Numărul de cazuri noi confirmate în ultimele 24 de ore în Franța a ajuns marți la 19.590.