În ce condiții se suspendă cursurile?

scoala_17_1.jpg

În ce condiții se suspendă cursurile? Ministerele ducației și sănătătii au emis ordinul prin care se stabileste in ce conditii se suspenda cursurile.

Cursurile se suspendă la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. Este una dintre situațiile în care se suspendă cursurile pentru 14 zile, se arată într-un ordinul comun al Ministerului Sănătății / Educației.

"În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă" se mai arată în ordin.

Documentul mai stabilește că ”la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia. Conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz”.

De asemenea, documentul prevede că, în cazul în care este necesară suspendarea activităţii unei şcoli, decizia se ia, la propunerea şcolii, prin hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În mod expres, ordinul prevede că, în cazul în care se suspendă activitatea unei clase sau a şcolii, orele continuă în sistem online.
”Stagiile de pregătire practică pentru elevii din învăţământul liceal tehnologic, postliceal, profesional şi profesional dual se desfăşoară cu prezenţa fizică a elevilor, cu respectarea procedurilor privind măsurile de protecţie instituite de către entităţile organizatoare de stagii de pregătire practică şi prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic”, se mai arată în document. 

Măsurile sanitare care prevăd distanţarea la 1 metru, purtarea măştii şi realizarea de culoare diferenţiate pentru intrare/ ieşire, acolo unde este posibil, se menţin. 

”Organizarea spaţiilor (sălilor de clasă), cu aşezarea băncilor astfel încât să se asigure distanţarea de minim 1 m. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maxim posibilă”, se mai arată în ordin.