COVID-19| Intrarea în Suedia devine mai dificilă

Intrarea în Suedia devine mai dificilă.

Numărul cazurilor de infecții Covid 19 scade, dar țara se închide. Nu de tot. Însă începând de vineri noaptea va fi ceva mai complicat să treci granița suedeză.

"Voi anunța acum o hotărâre pe care am luat-o și care îi privește pe cetățenii străini. Începând de sâmbătă 6 februarie, cetățenii străini care doresc să între în Suedia trebuie să prezinte un test Covid 19 negativ.  Fără el, ei nu vor intra în țara. O condiție importantă este că acesta să nu fie  mai vechi de 48 de ore".

Este ceea ce a spus ieri într-o conferința de presă, prim ministrul suedez, Stefan Löfven. Alături de el se aflau ministrul de interne și șeful poliției. Mesajul transmis de cei trei ar putea fi sintetizat prin aceea că, dacă nu există deocamdată o mare îngrijorare în privința tendinței actuale în evoluția infecțiilor - care par să se îndrepte într-o direcție bună în interiorul țării, teama cea mare vine din riscul ca țara să aibă în curând de a face în mai mare măsură cu varianta engleză, sud-africană, ori braziliană a virusului Corona. Hotărârea anunțată ieri va fi în vigoare până la data de 31 martie.

Inițiativa aparține de fapt Autorității de Sănătate Publică. Aceasta adresase o cerere în acest sens în către guvern încă de la sfârșitul săptămânii trecute.

Ceea ce s-a repetat în cadrul conferinței de presă de ieri este ideea că această interdicție totală de a intra în Suedia fără certificat nu este ceea ce s-a dorit, însă cum nu există deocamdată nici o cartografiere clară pe țări a incidenței infecțiilor Covid cauzate de noile variante de virus, o regulă generală este singura care are sens.

Este pentru prima dată  de la începutul epidemiei când Suedia decide să ia măsuri la această scară. Până acum, granițele au fost aproape complet deschise către Uniunea Europeană. Spun “aproape” fiindcă în ultima lună, măsuri restrictive fuseseră totuși impuse pentru cei care soseau din Danemarca, Norvegia și Marea Britanie. Motivul este același, incidența alarmantă în aceste state a cazurilor Covid cauzate de noua variantă a virusului care pare a fi mai contagioasă și potențial mai greu de combătut prin vaccin. Practic, din aceste trei țări singurii care au fost lăsați să intre-n Suedia în ultima vreme au fost cetățenii și rezidenții suedezi. Noile măsuri nu înseamnă deloc că situația se va schimba în cazul celor care sosesc din cele trei țări amintite, ori în cazul țărilor extra-comunitare. În continuare cetățenii acestora vor putea călători în Suedia doar dacă au motive importante și urgente de a o face.

Ar trebui adăugat poate că, din 22 decembrie de când a fost instaurată interdicția de intrare din Danemarca ,au fost întoarse de pe podul care leagă cele două țări peste 8000 de persoane. Printre ele, mulți danezi, norvegieni, polonezi și români.

Există însă excepții. Ele sunt reprezentate de tinerii de sub 18 ani, de cazurile umanitare, de cei care au un motiv foarte serios de a intra în țară (ca de pildă participarea la o înmormântare în familie), de rezidenți, sau de cei destul de mulți care fac naveta la serviciu peste graniță. Pentru a nu li se face viața imposibilă,  aceștia din urmă nu vor fi testați la fiecare două zile, ci doar o dată pe săptămână.

Încă nu s-a stabilit ce fel de teste se vor solicita. Autoritatea de Sănătate Publică este așteptată cu precizări în zilele următoare.

Ce este sigur e că noile interdicții riscă să creeze dificultăți serioase poliției suedeze, instituția care are ca misiune controlul granițelor. Aceasta nu este tocmai pregătită pentru a le pune în aplicare, pe motiv de personal insuficient. Pentru a putea face un control eficient al punctelor de trecere a frontierei, este nevoie acolo de mult mai mulți agenți decât în acest moment, mai ales că există granițe, precum cea cu Finlanda, unde Suedia nu mai are niciun fel de pază de multă vreme. Vor putea oare polițiștii să suplimenteze numărul celor care controlează? Răspunsul oficial este afirmativ. Însă pentru a face asta mulți dintre cei care se ocupau până acum de alte lucruri, ca de pildă de aplicarea strategiilor de prevenire a criminalității, vor fi detașați la frontiere. Poliția a transmis de altfel o solicitare către armată pentru a fi ajutată la nevoie să acopere activități care până acum erau desfășurate doar de forțele de ordine.

O altă certitudine este că nu se va amenaja niciun punct de testare la intrarea în țară, varianta unui test în momentul sosirii fiind complet exclusă.

Și totuși, unora dintre călători li se sugerează să se testeze în aceeași zi în care sosesc, să stea în carantină împreună cu familia timp de 7 zile și să se retesteze în ziua a cincea. Este vorba despre cetățenii suedezi. Aceștia, conform legii, nu pot fi împiedicați să se întoarcă acasă și, cel puțin deocamdată, nici nu li se impune vreo obligație legală la sosire. Pașii enumerați mai sus sunt doar recomandări.

În tot acest timp, presa suedeză vorbește despre falsele certificate Covid care au început să se vândă prin aeroporturi și pe internet în diverse țări, despre riscul ca atâta vreme cât vaccinul ajunge doar în țările bogate, virusul să sufere mutații majore iar protecția oferită de vaccin să scadă, dar și despre pașaportul Corona ca o eventualitate demnă de luat în seamă.

Acesta a fost de altfel aprobat ieri de autoritățile daneze. Acolo, el va fi disponibil în câteva luni sub forma unei aplicații pe mobil care va arăta dacă o persoană a fost vaccinată, sau nu.

Pașaportul Corona este văzut și de suedezi ca o mare speranță pentru a putea deschide din nou toate granițele și a putea să le facă să arate la fel ca acum un an, când posibilitatea de a călători ni se părea majorității dintre noi un lucru pe care nimic nu l-ar fi putut schimba.

 

 
Corespondentul RFI Constantin Dragan despre restricțiile impuse de Suedia