Unii medici de familie refuză să își înscrie pacienții la vaccinare. Lider AMF: Într-un fel, le dau dreptate

vaccinare_populatie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Unii medici de familie refuză să își înscrie pacienții pentru vaccinarea anti-Covid. Surse din domeniul medical au declarat pentru RFI că medici din mai multe localități ale țării susțin că nu au timp să înscrie fiecare pacient în parte, așa cum o cere procedura. Mai mult, unii dintre ei afirmă că nu ar intra în atribuțiile lor să facă programări, deși prevederile legale spun clar că pacienții pot apela la medicii de familie, care sunt datori să îi ajute cu programarea.

Conform surselor contactate de RFI, medici de familie din localități precum București, Ploiești sau Buzău refuză să își înscrie pacienții pentru vaccinarea anti-Covid. Cadrele medicale susțin că nu au timp să facă obișnuitele consultații și să se ocupe și de programarea pacienților.

Rezultatul e că persoane în vârstă, care nu au acces la internet sau care suferă de boli cronice și nu pot cere ajutor altcuiva decât medicului de familie nu se pot programa pentru vaccinare.

La RFI, medicul Daniela Ștefănescu, membru în conducerea Asociației Medicilor de Familie (AMF) București-Ilfov, spune că situație e complicată, dar că tinde să le dea dreptate colegilor de breaslă care susțin că nu au timp să programeze fiecare pacient în parte. Medicul susține că au fost probleme cu funcționarea platformei, personal pierzând două zile pentru înscrierea la vaccinare a doar 25 de pacienți.

În plus, ea reclamă atitudinea agresivă a unora dintre pacienți, precum și faptul că autoritățile deschid centre de vaccinare fără a asigura personalul care să imunizeze populația.

Daniela Ștefănescu îndeamnă la calm și înțelegere din partea tuturor părților implicate și recomandă ca, înainte să apeleze la medicul de familie, pacienții să încerce să se înscrie singuri sau cu ajutorul familiei pe platforma online de vaccinare.

Ascultă:

 
Medicul Daniela Ștefănescu, membru în conducerea Asociației Medicilor de Familie (AMF) București-Ilfov, despre programările la vaccinare