Focar de coronavirus la o şcoală din Capitală, posibil cu noua tulpină

pexels-cdc-varianta-virus.jpg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Unul din cei doi pacienți infectați cu noua tulpină din Marea Britanie, confirmați vineri, lucrează într-o școală din București. 9 din cele 10 persoane cu care a intrat în contact sunt pozitive la SARS-COV-2. În zilele următoare se va ști dacă e tot varianta înalt contagioasă B.1.1.7.

Nouă persoane au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, acestea fiind contacţi ai unui pacient confirmat vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie. Potrivit Ministerului Sănătăţii, pacientul respectiv lucrează la o şcoală din Bucureşti,

"În cadrul unităţii de învăţământ au fost confirmate cu infecţia SARS-CoV-2 patru persoane (un caz confirmat pe data de 14.01.2021 şi trei cazuri în data de 18.01.2021). Vineri, au fost testate la INBI 'Matei Balş' zece persoane (cele patru confirmate şi şase contacţi direcţi ai acestora). Dintre cele zece persoane testate, un număr de nouă au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvenţiere în următoarele zile", precizează Ministerul Sănătății.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a luat decizia ca şcoala să fie închisă, iar luni se va realiza dezinfecţie generală, inclusiv nebulizare.

Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri/contacţii cazurilor.

"Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudenţă. Numărul cazurilor este în creştere în foarte multe ţări europene şi riscul unui nou val al pandemiei este mare şi pentru ţara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea şcolilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din şcoala bucureşteană", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Ministerul Sănătății reaminteşte importanţa respectării măsurilor de prevenţie: purtarea corectă a măştii de protecţie, evitarea zonelor aglomerate, distanţarea fizică şi igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 şi raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire şi Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat/foarte ridicat.

Potrivit MInisterului Sănătăţii, până în prezent în România s-au confirmat 3 cazuri cu noua tulpină de coronavirus, iar pentru 9 pacienţi se aşteaptă rezultatele.