Spania - În 2020 s-au înregistrat pierderi de peste 106 miliarde de euro în industria turismului

cordoba.jpg

Cordoba, Spania
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Conform concluziilor unui studiu publicat de Exceltur, o asociație patronală care reunește cele mai importante companii turistice din regatul iberic, bilanțul anului  2020 confirmă cele mai pesimiste estimări care s-au făcut la începutul crizei sanitare pentru industria turistică spaniolă.

Industria turismului, perla economiei spaniole, care la sfârșitul anului 2019 atinsese un record absolut remarcabil, înregistrând peste 83 de milioane de turiști străini, a suferit, în anul care tocmai s-a încheiat, pierderi de peste 106 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o scădere cu aproape 70% față de încasările înregistrate în anul anterior. 

Dacă în anul 2019 turismul era motorul cel mai important al economiei spaniole, cu un aport de peste 12% la Produsul Intern Brut, în anul 2020 nu a reușit să contribuie decât cu o treime, adică cu 4,3%, o scădere impresionantă care a redus activitatea turistică la nivelul anilor 90, conform concluziilor studiului publicat de Exceltur, asociația patronală care reunește cele mai importante compana turistice. Ba mai mult, în conținutul analizei se afirmă că scăderea activității din turism ar fi generat cel puțin 77% din scăderea PIB-ului spaniol. 

Dar degringolada din acest sector nu s-a reflectat doar în cifrele înregistrate de Produsul Intern Brut, care conform primelor estimări ar fi suportat la nivelul întregii economii o scădere de aproximativ 13%, ci și pe piața muncii unde a distrus peste 728.000 de locuri de muncă. În această perioada, 435.000 de persoane au fost trimise în șomaj tehnic, iar alte 293.000 și-au pierdut definitiv locurile de muncă. Potrivit cifrelor publicate de Exceltur, Asociația Patronală din sector, în anul care tocmai s-a încheiat, 64% dintre persoanele care și-au pierdut locul de muncă la nivelul întregii economii spaniole provin din industria turismului.

Cifre alarmante care au generat multe proteste din partea asociațiilor din acest sector economic de-a lungul întregului an 2020.

Joi s-a reunit așa numita Masă a Turismului, un grup de dialog format din personalități, companii și profesioniști din sectorul turistic, pentru a reclama soluții și sprijin din partea executivului spaniol: finanțări nerambursabile, reducerea TVA-ului la 4% și accelerarea procesului de vaccinarea, pentru a obține până la debutul sezonului estival o rata de imunitate a populației de peste 70%. 

Profesioniștii din sectorul turistic estimează că în această vară Spania ar putea primi vizita a peste 20 de milioane de turiști străini, dacă Uniunea Europeană va reuși  în acest prim semestru să vaccineze cel puțin 120 de milioane de persoane.  

Asociațiile din turism anticipează că pe tot parcursul acestui an va avea loc o ușoară recuperare a turismului, care ar putea genera o contribuție de 8,2% la Produsul Intern Brut, o  pondere încă mult inferioară anului ​​2019, când era de 12,4%. O prognoză dependenta, evident, de evoluția pandemiei, o estimare pe care José Luis Zoreda, vicepreședintele executiv al Exceltur, o eticheta ca fiind „plină de volatilitate și incertitudine”.