Pfizer va reduce temporar livrările de vaccin în Europa

Compania americană va micșora pentru o perioadă livrările de vaccin împotriva Covid-19 în Europa, pentru a îmbunătăți capacitatea de producție, au declarat vineri conducerea Pfizer și Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Institutul scandinav – FHI, a anunțat într-un comunicat public:

Am primit acest mesaj astăzi cu puțin înainte de ora 09:00 GMT. Ne așteptam la 43.875 de doze de vaccin de la Pfizer săptămâna viitoare. Acum se pare că vom primi 36.075 de doze”.

Această reducere a livrărilor vine în condițiile în care Pfizer limitează producția, astfel încât să își poată îmbunătăți capacitatea de producție la două miliarde de doze pe an, de la 1,3 miliarde în prezent, a susținut FHI:

Reducerea temporară va afecta toate țările europene. Deocamdată nu este clar cât timp va dura până când Pfizer va ajunge la capacitatea maximă de producție din nou”.

Cei de la Pfizer au susținut că au trebuit să facă modificări procesului care vor necesita aprobări suplimentare:

Deși acest lucru va avea un impact temporar asupra transporturilor la sfârșitul lunii ianuarie până la începutul lunii februarie, va oferi o creștere semnificativă a dozelor disponibile pentru pacienți la sfârșitul lunii februarie și martie”, a arătat compania din SUA într-un comunicat, citat de agenția Reuters.

Amintim, Norvegia are acces la vaccinuri datorită Suediei, membru UE care va cumpăra mai mult decât are nevoie și va vinde țării vecine.

De asemenea, Institutul Norvegian de Sănătate Publică a adăugat că nu vor fi întârzieri în implementarea vaccinurilor, fiindcă și-a făcut rezerve de când au început livrările.

Trebuie adăugat că multe țări din UE declară că primesc cantități mai mici de vaccinuri Covid-19 decât se așteptau și s-au plâns de incertitudinea livrărilor viitoare, au declarat oficiali ai Uniunii Europene.