Regizorul Alexander Nanau refuză Medalia "Meritul Cultural" acordată de președintele Iohannis

nanau.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Alexander Nanau

Regizorul Alexander Nanau a anunțat că refuză Medalia "Meritul Cultural" care urma să-i fie acordată de Președinția României, în data de 15 ianuarie a.c.

"Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române, consider că ar fi o ipocrizie din partea mea să accept această decoraţie, având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică", a scris pe contul său de facebook Alexandru nanau, care este regizorul filmului "colectiv", propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2021.

El acuză "instituţiile statului responsabile că din martie 2020 şi până astăzi au agravat situaţia cinematografiei, prin lipsa de acţiune şi indiferenţă".

Nanau vorbeşte şi despre criza în care se află cinematografia şi consecinţele inacţiunii autorităţilor: "Cea mai optimistă perspectivă pentru un student român este aceea de a părăsi ţara, în speranţa că-şi va găsi locul într-o ţară care îşi respectă cultura şi care a implementat deja scheme de stat care să o ţină în viaţă", subliniază el.

Textul integral al scrisorii către Președinție aici: