Capitala, vulnerabilă la noua tulpină SARS-COV-2 din Marea Britanie

Dacă noua tulpină COVID-19 e în Giurgiu, atunci e și în București. Potrivit lui Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, capitala e în special vulnerabilă în momentul acesta având pentru că probabilitatea de transmitere e mult mai mare având în vedere densitatea populației. În lipsa unor noi restricții, el se așteaptă la creșterea explozivă a numărului de cazuri în luna februarie

Noua tulpină a SARS-COV-2 din Marea Britanie a fost depistată și la noi în țară, în județul Giurgiu. Întrucât tânără infectată nu a călătorit recent nici în Marea Britanie și nici în altă țară, transmiterea virusului este deja intracomunitară. Vineri, chiar în ziua când Ministerul Sănătății a confirmat informația, județul Giurgiu înregistra 176 de cazuri noi de covid-19, cifră de aproximativ 4 ori mai mare decât cele din zilele anterioare. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai, spune că deocamdată nu poate fi făcută o legătură de cauzalitate între noua tulpină și creșterea numărului de cazuri.

"Județul Giurgiu e o ciudățenie în privința raportării datelor. Direcția de Sănătate Publică de acolo probabil, odată la câteva zile, reglează și introduce atunci toate restanțele, așa că din când în când au câte un vârf din ăsta artificial creat prin faptul că nu introduc zilnic toate datele", explică Răzvan Cherecheș.

În opinia sa, identificarea noii tulpini a fost o chestiune de noroc, iar în următoarele săptămâni se așteaptă la o creștere accelerată a numărului de îmbolnăviri: "Părerea mea e că avem mult, mult mai multe și nu o să le detectăm pentru că noi nu facem secvențiere genetică zilnică, în numere mari, cum se face în Marea Britanie de exemplu. Ei fac mii de secvențieri pe zi, de asta au identificat-o. Dacă ne uităm la evoluția cazurilor în Marea Britanie și Irlanda, au o creștere exponențială, masivă și extrem de rapidă. În condițiile în care noi nu avem restricții noi și continuăm să testăm așa cum testăm, vom vedea o creștere în săptămânile următoare tot mai accentuată. Noua tulpină va infecta mai cu spor. Vestea bună e că simptomatologia e la fel, dar mai mulți oameni fiind infectați, mai mulți vor avea nevoie de servicii de terapie intensivă care nu vor fi disponibile".

Profesorul clujean se așteaptă ca numărul de cazuri să crească progresiv, exact așa cum s-a întâmplat și în Marea Britanie, urmând să explodeze în februarie. "Dacă se vor lua măsuri de acum, de anticipare, adică restricții mai severe, controlul teraselor închise, atunci vom reuși să controlăm" spune Răzvan Cherecheș. "Dacă tulpina e în Giurgiu, în mod evident e și în București și în București probabiliotatea de transmitere e mult mai mare pentru că, ca în orice zonă urbană, densitatea populațională e mai mare. Deci Bucureștiul e în special vulnerabil în momentul ăsta".