Arafat: Ne așteptăm la cazuri mai multe. Ce se întâmplă cu cei care refuză vaccinarea?

raed_arafat_departament_situatii_urgenta_coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Departamentul pentru Situații de Urgență

Foarte probabil starea de alertă va fi prelungită, anunță secretarul de stat Raed Arafat. El a spus la Digi 24 că medicii și autoritățile se așteaptă ca după sărbători să existe din nou o creștere a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus în România.

„Clar că după sărbători este posibil să avem din nou creștere, depinde această creștere cât este de mare și de abruptă este, am mai spus și în alte momente, nu e totuna să crească încet sau să crească controlabil, să se oprească la un platou mai mic sau să crească vertiginos și să ajungem la un impact major pe sistemul sanitar, așa cum am avut acum 2-3 săptămâni, mai ales la ATI”, a spus, sâmbătă seara, Raed Arafat.

Oficialul a subliniat totodată că începerea vaccinării nu înseamnă încetarea problemelor cauzate de pandemie. „Nu este cazul nici pentru o relaxare”, a mai spus Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, mai spune că în România autorităţile nu s-au gândit să aplice reguli de restricţionare a persoanelor care nu se vaccinează. Totuși, este posibil ca alte state să permită intrarea în țară doar a persoanelor vaccinate anti-Covid, a subliniat Raed Arafat la Antena 3.

"Nu înseamnă (vaccinarea n.red) că îţi reiei normalitatea (...) E posibil să fie unele întruniri internaţionale care să îţi spună 'poţi să vii dacă eşti vaccinat'. E posibil, asta o să vedem. Ne aşteptăm să se întâmple şi asta. În România noi am zis că nu vom aplica astfel de discriminări şi nu vom aplica astfel de reguli, dar afară, mai ales în zone în care a fost acum strict să nu se ducă nimeni, s-a desfăşurat numai online, e posibil să se spună că nu poţi să vii decât dacă eşti vaccinat", a afirmat şeful DSU.

Vaccinarea personalului medical continuă

Încă 1.586 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore împotriva Covid 19. Anunțul a venit sâmbătă de la autorități. Astfel, în total, până în prezent au fost vaccinate împotriva noului coronavirus 13.242 de persoane. Este vorba despre personal medical implicat în lupta cu pandemia.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunță că de mâine activitatea de vaccinare va fi începută în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical, astfel încât se va ajunge la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.