Clima: în 2020, dezastrele naturale sunt din ce în ce mai costisitoare

incendie.jpg

Image source: 
AFP

Cele mai costisitoare zece dezastre meteorologice din 2020 au produs pagube estimate la 150 de miliarde de dolari, o cifră mai mare decât cea din 2019, care reflectă impactul încălzirii globale, potrivit unui ONG britanic.

Cele zece dezastre naturale au luat, de asemenea, 3.500 de vieți și au strămutat peste 13,5 milioane de oameni, potrivit raportului anual al Christian Aid. De la mega-incendiile care au devastat Australia până la uraganele în serie în Caraibe, adevăratul cost al evenimentelor meteorologice extreme din 2020, intensificat de încălzirea globală, este de fapt mult mai mare, iar majoritatea pagubelor nu sunt asigurate, insistă ONG-ul.

Și, în mod surprinzător, țările sărace au plătit mai scump, deși doar 4% din pierderile economice cauzate de evenimentele meteorologice extreme sunt asigurate, comparativ cu 60% în țările bogate, potrivit raportului care citează un studiu recent publicat în revista The Lancet.

Cu siguranță catastrofele naturale au devastat planeta înainte de apariția tulburărilor climatice provocate de om, dar creșterea temperaturii cu cel puțin 1,1°C de la începutul erei industriale, le-a intensificat frecvența și impactul.

„Indiferent dacă este vorba despre inundațiile din Asia, lăcustele din Africa sau furtunile din Europa și America, schimbările climatice au continuat să se dezlănțuie în 2020”, a comentat Kat Kramer, manager la Christian Aid.

Cinci dintre cele mai costisitoare dezastre din 2020 au fost legate de un muson deosebit de important în Asia. "Inundațiile din 2020 au fost printre cele mai grave din istorie în Bangladesh, deoarece mai mult de un sfert din țară a fost sub apă", a declarat Shahjahan Mondal, climatolog la Universitatea de Inginerie și Tehnologie din Bangladesh.

Pe de altă parte, multe dintre aceste dezastre au provocat daune de cel puțin 5 miliarde de dolari, cum ar fi ciclonul Amphan din Golful Bengal din mai, incendiile din vestul Statelor Unite din vară și toamnă, sau cele care au devastat Australia în ianuarie.

Sezonul uraganelor din Atlantic, care a înregistrat recorduri cu o serie fără precedent de 30 de furtuni suficient de puternice pentru a fi numite, a provocat cel puțin 400 de decese și daune în valoare de 41 de miliarde de dolari în Statele Unite, America Centrală și Caraibe, potrivit Christian Aid.

Printre cele mai semnificative daune din 2020, ONG-ul notează, de asemenea, două furtuni care au măturat Europa, provocând daune de 5,9 miliarde de dolari: Ciara în Marea Britanie și Irlanda în februarie și Alex în Franța și Italia în octombrie.

Creșterea catastrofelor climatice corespunde previziunilor oamenilor de știință. Progresele din ultimii ani în așa-numita știință a „atribuirii”, fac acum posibilă evaluarea frecvenței unui eveniment anume cauzat de încălzirea globală.

Acordul de la Paris privind schimbările climatice, intenționează să limiteze încălzirea la  sub 2°C, dacă este posibil, la 1,5°C în comparație cu era preindustrială, dar angajamentele statelor de a reduce gazele cu efect de seră sunt încă insuficiente pentru a atinge aceste obiective.