Soluție de criză într-un sat din Malaezia: Pizzeria din fundul curții

pizza.png

Pizzerie în curtea unor localnici din satul Jemapoh, la 120 de kilometri sud de capitala Kuala Lumpur, Malaezia
Image source: 
AFP via rfi.fr

O familie săracă dintr-un sat din Malaezia a găsit o soluție pentru depășirea problemelor economice din timpul pandemiei: au deschis o pizzerie în curtea din spatele casei. Succesul afacerii a depășit orice așteptări.

Milioane de oameni din întreaga lume și-au pierdut locurile de muncă în acest an, iar guvernele au introdus măsuri drastice din punct de vedere economic pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Dar o familie dintr-un sat din Malaezia a reușit să obțină un profit rapid în timpul crizei deschizând un restaurant care servește pizza coaptă pe vatră.

Având sediul în Jemapoh, la 120 de kilometri sud de capitala Kuala Lumpur, mica firmă oferă pizza cu diverse ierburi și condimente, cu ananas amestecat cu carne sau ton și un strat gros de mozzarella și brânză cheddar.

„Am făcut asta pentru a obține niște bani de buzunar”, a spus Raudhah Hassan, în vârstă de 35 de ani, cel mai mare dintre frați, creierul afacerii. „Dar - Slavă Domnului – acum despre asta vorbește tot satul”

Pizza din bucătăria improvizată a familiei s-a vândut ca pâinea caldă începând de la sfârșitul lunii aprilie, la o lună după ce autoritățile au implementat măsuri prin care oamenii erau obligați să rămână la casele lor.

Restaurantelor li s-a permis să funcționeze în continuare și, după ce veniturile magazinului lui Raudhah care vindea baticuri au scăzut și unora dintre frați li s-au redus salariile, familia a decis să deschidă pizzeria.

"Am rămas blocați aici. Am spus că trebuie să facem ceva", a explicat Raudhah, care conduce afacerea din casa părintească, cu ajutorul altor membri ai familiei.

Familia a construit un cuptor de piatră în curtea din spate pentru a coace câteva zeci de pizza, pentru sfânta lună a Ramadanului, într-o țară majoritar musulmană, când credincioșii se bucură de obicei de mese fastuoase care marchează încetarea postului.

Afacerea s-a bucurat de un succes imediat.

"Unele pizze sunt prea sărate, dar acestea sunt chiar gustoase", a spus noul client Nurliyana Hidayah. " Voi reveni."

Familia a angajat aproximativ 20 de oameni din sat pentru a face până la 800 de pizze pe zi, cinci zile pe săptămână.

Malaezia a ridicat în mare măsură cele mai dure restricții și majoritatea companiilor și-au reluat activitatea, deși țara s-a luptat cu o reapariție a virusului în ultimele săptămâni.

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr