Recolta de clementine din Corsica salvată de sezonierii marocani

corsica.png

Culegător marocan de clementine în localitatea Folelli, Corsica, 29 octombrie 2020
Image source: 
AFP via France24

Potrivit producătorilor corsicani de clementine, muncitorii sezonieri marocani au „salvat recolta insulei”, chiar dacă „efectul Covid” a dus la scăderea vânzărilor cu 20%. 

"Fără ei nu am fi putut recolta 40% din fructe, ar fi fost catastrofal", a declarat pentru AFP François-Xavier Ceccoli, producător și președinte al grupului Corsica comptoir, care reunește 70 de producători.

Un protocol sanitar și diplomatic „excepțional” a fost instituit între Franța și Maroc, la cererea producătorilor corsicani, pentru a organiza sosirea acestor 829 lucrători sezonieri, cu teste Covid, la plecarea din Maroc și la sosirea în Corsica.

”Per total totul a decurs foarte bine. Cele 90 de ferme care așteptau acești muncitori specializați au putut astfel să recolteze cu succes", a declarat François Ravier, prefectul departamentului Haute-Corse, precizând că doar zece dintre acești muncitori sezonieri au avut rezultate pozitive și  au fost izolați imediat.

Pentru a mai domoli gurile rele, domnul Ceccoli a dorit să reamintească „că înainte de a apela la această forță de muncă străină”, anunțurile au fost depuse la Pôle Emploi: pentru că locurile nu au fost ocupate, „a trebuit să recrutăm străini”.

"Marocanii pe care îi găzduim vin în Corsica de ani de zile. Ei sunt instruiți în aceste tehnici. Cu toții îi cunoaștem. Se întorc în fiecare an, de cele mai multe ori la aceleași ferme", a spus el.

Informația a fost confirmată de unul dintre acești muncitori sezonieri, care s-a declarat „foarte fericit” pentru că a revenit pe Insula Frumuseții pentru al treilea an.

 

Spania, gigantul clementinelor

Lucrătorii primesc salariul minim (1,219 euro net pe lună), adesea fac multe ore suplimentare (săptămânile de recoltare depășesc în mod regulat 35 de ore) și „li se asigura cazarea și călătoria dus-întors”, potrivit domnului Ceccoli.

În Maroc, salariul agricol minim garantat este mai mic de 200 de euro pe lună.

Culesul clementinelor necesită precizie. Trebuie să lucrezi manual, în copac, cu mănuși și foarfece, să păstrezi câteva frunze atașate fiecărui fruct, un semn de recunoaștere a clementinelor insulare.

Acești lucrători sezonieri stăpânesc această tehnică de tăiere a clementinelor, care are loc de la sfârșitul lunii decembrie până la începutul lunii ianuarie.

"Dacă se taie prea mult, nu avem recoltă, dacă se taie prea puțin, avem prea multe fructe mici. Este un meșteșug și, deoarece nu există citrice în Franța, cu excepția Corsicăi, nu există o tradiție de tăiere cum există pentru vița de vie de exemplu”, subliniază producătorul.

"Anul acesta, copacii sunt încărcați, fructele sunt mai mici, și mai greu de vândut, cererea este mică, există un efect Covid, iar vânzările au scăzut cu aproximativ 20%”, a explicat el.

În 2018, odată cu mișcarea „vestelor galbene” care a dus la blocarea bazelor de transfer ale clementinelor din regiunea Cavaillon (Bouches-du-Rhône), vânzările au scăzut cu 35%.

Dacă recolta din Corsica „variază între 20 și 30.000 de tone în funcție de an, acum avem în jur de 27-28.000 de tone, în timp ce anul trecut am avut aproximativ 20.000”, precizează domnul Ceccoli. Totuși, nișa se confruntă cu o piață franceză de clementine care „reprezintă mai puțin de 200.000 de tone”.

Marea majoritate a vânzărilor revin, așadar, spaniolilor și o mică parte marocanilor. Spania, cel mai mare producător european, produce 1,3 până la 1,4 milioane de clementine în funcție de an, potrivit producătorului corsican.

Mai sunt încă „4 până la 5 săptămâni” de recoltare, subliniază Simon-Pierre Fazi, președintele AOP.  ”Corsica care are 160 de producători de clementine. Sperăm că vânzările vor crește pe măsură ce se apropie sărbătorile”.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de France24