Klaus Iohannis: Nu vom avea carantină națională după 6 decembrie

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele României a organizat o conferință de presă, la Palatul Cotroceni, după o nouă ședință pe tema pandemiei, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății Nelu Tătaru și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

 

Klaus Iohannis a declarat că s-a discutat mai întâi despre carantina zonală din țară și despre primele concluzii de după instalarea acesteia, arătând jurnaliștilor un grafic cu evoluția pandemiei de Covid-19:

Am avut azi o ședință cu premierul pe tema situației epidemiologice. Am analiza măsurile privind carantina zonală și am cerut Institutului de Sănătate Publică o analiză privind evoluția în orașele carantinate. Datele furnizate relevă că începând cu 20 noiembrie, se observă o tendință de scădere a evoluției infecțiilor. Acest lucru se reflectă atât în numărul de cazuri săptămânale, cât și în media zilnică a numărului de cazuri și a ratei de pozitivare a probelor. Se vede foarte clar că de câteva zile bun am ajuns pe un palier și tendința este de scădere.

Sunt date concrete care dovedesc că măsurile luate de autorități au fost corecte și că populația a respectat măsurile. E doar un început, nu am învins virusul, măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare prematură periclitează rezultatele obținute. De ce e nevoie de carantinare în localități. Când rata de infectare crește prea mult se impun măsuri suplimentare. Din momentul carantinării, foarte rapid că la început creșterea încetinește și după în media 7 zile începe să scadă rata infectării. Evoluțiile din Sibiu și din Baia Mare, se observă același trend: mai întâi o încetinire a creșterii urmată de o scădere destul de pronunțată. În acest context de carantină - lockdown, vreau să fie foarte clar - nu există nicio intenție, eu nu intenționez să promovez instituirea unei carantine la nivel național după alegerile din 6 decembrie. Lockdown-ul nu se întâmplă. Abordarea pe care am avut-o s-a dovedit că dă rezultate. Vom continua să instituim măsuri zonale sau regionale unde avem o creștere prea mare a numărului de cazuri. Din păcate, mortalitatea și gradul de ocupare a secțiilor ATI sunt încă mult prea ridicate. Prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus teribil, prea multe persoane dezvoltă forme severe de boală. Medicii și întregul personal de suport angrenat în această bătălie depun eforturi uriașe, aproape supraomenești pentru a salva vieți. Fac din nou apel la respectarea regulilor de prevenție”.

În prvința Zilei Naționale, Klaus Iohannis a declarat:

În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la participarea împreună la manifestările naționale. Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori străini, medici. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și fără participarea publicului larg”.

Întrebări și răspunsuri:

- Este normal să fiți parte activă din lupta pentru parlament?

Klaus Iohannis: „Ca președinte mă simt chemat să emit opinii în toate chestiunile care privesc România, viața românilor și felul în care funcționează instituții. Președintele nu poate fi cenzurat politic și voi face în continuare evaluări și referiri care au o relevanță pentru români. Sunt convins că PSD s-a supărat foarte tare pentru că aseară am fost foarte franc și am spus lucrurilor pe nume: PSD a guvernat prost”.

- Vă veți vaccina public?

Klaus Iohannis: „Dacă se crede că asta ar ajuta, cu plăcere, cum să nu. Eu sunt pentru vaccinare”.

- Recorder a relatat povestea unui inginer din Mureș demis din funcție pentru a fi înlocuit cu un membru PNL.

Klaus Iohannis: „Nu cunosc această speță dar o să mă informez”.

- Au apărut imagini din spitale depășite de situație, pacienți internați pe holuri. Când are de gând statul să facă demersurile ca acești pacienți să fie transferați în străinătate?

Klaus Iohannis: „Statul face tot timpul demersuri pentru a crește numărul de paturi. Numărul de paturi la ATI s-a dublat din martie. Aceste eforturi continuă. Și azi am discutat această chestiune, mi-au prezentat planul pe următoarea perioadă. Facem toate eforturile să creștem capacitatea spitalelor care primesc pacienți. Imaginile la care vă referiți mi s-a relatat că au fost din zona de primire a pacienților, din filtru, dar este foarte adevărat că suntem la limită. Încă nu am ajuns la limita superioară. Sper să nu fim lăsați singuri, de asta e foarte important să ne ferim de virus”.

- Am văzut că rata de infectare se menține totuși la un număr destul de mare. Asta, deși totuși nu se fac prea multe teste. De exemplu, în urmă cu două zile s-au raportat aproximativ 10.000 de testări. De ce nu putem crește capacitatea?

Klaus Iohannis: „Capacitatea e destul de mare. Teoretic am putea prelucra 50 de mii de teste. La noi, persoanele nu se testează în masă fiindcă procedurile nu sunt posibile. La noi testările și persoanele care cer să fie testate sunt cele din communicate”.

- A trecut peste o lună de când capitala e în scenariul roșu. E o dublare a numărului de cazuri dar și a ratei de infectare. De ce nu se carantinează capitala? Se pot lua măsuri mai dure?

Klaus Iohannis: „Decizia de carantinare nu e ușoară, fiindcă impactează asupra vieții fiecărui locuitor. Exact din acest motiv acum câteva vreme s-a solicitat o metodologie foarte clară. Ea este practic un sistem de puncte, se acordă un punctaj pentru tot felul de criterii. În final se face o sumă. Carantinarea se poate considera local când punctajul devine foarte mare. Am întrebat unde stăm, pentru București încă nu s-a ajuns la acel număr de puncte. Acum nu se discută despre carantinare”.

- Azi avem 1.475 cazuri în București. De ce nu se introduce carantina în capitală?

Klaus Iohannis: „Decizia de carantinare a unei localități nu e una ușoară. Exact din acest motiv acum câtăva vreme s-a solicitat INSP o metodologie foarte clară, un sistem de puncte pentru tot felul de criterii, rata infectări, număr locuri ATI, persoane peste 65 de ani. În final se face o sumă. Carantinarea se poate lua în considerare când punctajul devine foarte mare. Pentru București încă nu s-a ajuns din fericire la un număr de puncte care face foarte probabilă carantinarea. Acum pentru București nu se discută de carantinare”.

- Câte doze din vaccin ajung în prima fază în România?

Klaus Iohannis: „Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin. Împărțirea întregului număr de doze se face proporțional cu populația fiecărei țări. La noi este foarte probabil ca primul set să ajungă la începutul anului viitor”.

- V-ați întâlnit ieri cu lideri ai PNL.

Klaus Iohannis: „Nu obișnuiesc să povestesc ce s-a povestit. Este puțin probabil ca până la sfârșitul lui decembrie numărul de infectări să scadă atât de mult încât să se renunța la restricții. Chiar dacă acum avem oarece motive de optimism moderat, nu este momentul să discutăm de relaxări generalizate”.