Ministrul Sănătății la RFI: 412 pacienți cu COVID-19, intubați. Cazurile din ATI, confirmate în urmă cu 10 – 14 zile și agravate

Alte 10.108 de cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, la aproximativ 40.000 de teste făcute. În ultima zi s-au înregistrat 167 de decese, în timp ce la ATI sunt internați 1.131 de pacienți. Spitalele din București nu mai au locuri pe secțiile de terapie intensivă pentru pacienți cu coronavirus, astfel că 15 pacienți vor fi transferați de la București la Iași și Bacău, co o aeronavă a MApN. " Acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori,  în momentul în care erau paturi care urmau să fie ocupate de cei aflați deja în spital și care se agravau, iar pacienții noi care veneau la UPU și aveau nevoie de Terapie Intensivă erau  dirijați către spitale apropiate sau din teritoriu, la distanță", spune la RFI, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, 412 pacienți cu covid 19 sunt in momentul de față intubați. Ministrul a explicat și cine va avea prioritate la vaccinarea anti-COVID-19.  

 

Executivul a aprobat miercuri seară Memorandumul privind înființarea Comitetului Național de coordonare a activitățiilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. Comitetul are ca sarcini informarea și comunicarea pentru personalul medico-sanitar și populația generală, organizarea centrelor de vaccinare, asigurarea procesului logistic, identificarea persoanelor care vor forma echipele de vaccinare dar și elaborarea de proceduri de lucru necesare implementării, în mod unitar, a activităților legate de procesul de vaccinare, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat. Cine va acces mai rapid la vaccinurile anti-Covid-19? L-am întrebat pe ministrul de resort, Nelu Tătaru. 

Dr. Nelu Tătaru: În perioada următoare, se va face publică strategia de vaccinare. Ca să vă răspund dumneavoastră, în priorități este corpul medical din linia întâi, apoi persoanele cu risc, apoi populația generală.

Reporter: Lista este făcută după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății?

Dr. Nelu Tătaru: Da, sunt coroborate cu tot ce înseamnă Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății.

Rep: Serul imunizator va veni în tranșe. Ce cantitate va primi România?

Dr. Nelu Tătaru: În acest moment, avem doar firmele care vin și tipul de vaccin, urmând ca în această lună să avem efectiv și numărul de doze pe care le vom primi în fiecare lună de la fiecare firmă. După cum știți, se primește o tranșă pentru tot ce înseamnă Uniunea Europeană. Acolo noi specificăm că reprezentăm 4,6% ca număr de populație. Aceste vaccinuri sunt cu rapel la 28 de zile.

Rep: Ce firme vor fi?

Dr. Nelu Tătaru: Deocamdată avem contracte semnate cu Astra Zeneca și Pfizer BioNTech, urmând ca în aceste zile să semneze și cu celelalte firme, Johnson&Johnson și Novavax.

Rep: Dacă vom primi vaccinul celor de la Pfizer, de exemplu, unde va fi depozitat, având în vedere că trebuie ținut la o temperatură de -70°?

Dr. Nelu Tătaru: Toate sunt perfect stabilite, inclusiv implicarea fiecărui minister. Dar acest plan va fi stabilit de Comitetul național la începutul săptămânii viitoare.

Rep: Au existat știri potrivit cărora la ministere se fac liste cu persoane care vor să fie vaccinate împotriva coronavirusului. Este adevărat?

Dr. Nelu Tătaru: S-a cerut tuturor decidenților sau persoanelor care colectează date din populație, inclusiv medici de familie, să facă o cartografiere a celor care sunt prezenți în ministere, iar pentru medicii de familie cu cei care sunt pe liste. Fiecare a fost întrebat dacă dorește să se vaccineze. Vaccinul este voluntar, nu este obligatoriu. Este gratuit.

Rep: Am vorbit aseară cu reprezentantul Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator. Mi-a spus că v-a solicitat o practică unitară privind această campanie de vaccinare anti-COVID-19. A spus că au existat județe în care nu s-a făcut anunțul prin DSP sau s-a făcut trunchiat și că doar o parte din medici au avut acces la acele liste. Ce răspuns aveți pentru aceștia? Ei spun că au avut o perioadă foarte scurtă de timp în care au putut să se treacă pe listele DSP.

Dr. Nelu Tătaru: Odată cu înființarea acestui Comitet național de săptămâna viitoare, ei sunt cei care vor gestiona acest lucru și vor reface această transmitere către teritoriu.

Rep: Vorbim în continuare despre situația de la Terapia Intensivă. Spitalele din București nu mai au locuri pe secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienți cu coronavirus. Mai mulți pacienți de la ATI vor fi transferați astăzi de la București la spitale din țară.

Dr. Nelu Tătaru: Pe tot parcursul acestei pandemii, am avut momente în care fiind ocupate paturile de terapie intensivă din București, le-am dirijat către teritoriu sau județele limitrofe, acolo unde erau locuri. Terapia Intensivă este o secție unde e o dinamică continuă. Sunt pacienți care se agravează și sunt trecuți de pe secție pe Terapie Intensivă, după cum sunt pacienți care se ameliorează și sunt trecuți pe terapie intermediară sau pe secție sau după lupta cu boala mulți decedează. Deci, numărul de locuri este fluctuant de la o zi la alta și în timpul unei zile. Noi, în ultimele două săptămâni, avem în aceste Terapii Intensive și Inspecția de Stat pentru a evalua dinamica din aceste paturi, câți pacienți sunt intubați,  (...) câți sunt cu grad de insuficiență respiratorie pe oxigenoterapie și câți pot fi trecuți pe secție sau pe terapie intermediară pentru a putea gestiona terapia intensivă.Da, într-adevăr, este un moment în care pacienții din București sunt dirijați către teritoriu. S-a întâmplat în mai multe rânduri în momentul în care erau paturi care urmau să fie ocupate de cei care se aflau deja în spital și se agravau, iar pacienții noi care veneau în UPU și aveau nevoie de Terapie Intensivă erau dirijați către spitale apropiate sau chiar din teritoriu mai la distanță.(...) Fiecare caz este evaluat personal. Fiecare caz are o evoluție personală. Avem o ameliorare poate, dar poate și o recădere în zilele următoare și atunci pentru un pacient aflat în terapie intensivă trebuie privită cu atenție și o perioadă de ameliorare, fiindcă trebuie tratată cu aceeași seriozitate ca perioada foarte critică.

Rep: Aveți o situație în momentul de față cu câți pacienți sunt intubați?

Dr. Nelu Tătaru: În acest moment 412 pacienți din cei 1131 sunt intubați.

Rep: Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul săptămâni că are printre obiective să crească capacitatea secțiilor de terapie intensivă din țară cu 200 de locuri. Vorbim despre extinderea  secțiilor existente sau despre cuprinderea altor spitale din București sau din țară?

Dr. Nelu Tătaru: Astăzi, în ordinul 555, au mai apărut încă 24 de spitale de București și din întreaga țară, o suplimentare de 280 paturi, dar operaționalizarea lor se face într-un timp de 7 – 21 de zile. După ce acestea vor fi verificate din punct de vedere al ISU, al instalațiilor, al avizelor, abia după aceea vom da o autorizație de funcționare.

Rep: Aveți și personal pentru aceste paturi în plus?

Dr. Nelu Tătaru: Avem o evaluare de personal pe care am făcut-o la nivel de fiecare unitate medicală, la nivel de județ sau la nivel regional, precum avem și acel personal care este încadrat în acest moment la Ministerul de interne, atât rezidenți din specialitățile solicitate, cât și medici care au promovat examenul de medic specialist în sesiunea din 23 septembrie – 24 octombrie, precum și în voluntariat studenții din ani terminali de la medicină.

Rep: Sunt spitale care cer ajutor. Spre exemplu, managerul spitalului Pantelimon spunea în urmă cu câteva zile că are nevoie de medici de ATI pentru că jumătate au COVID-19. Managerul mai spunea că medicii de la ATI sunt forțați de multe ori să lucreze 24 din 24. Mai sunt exemple, domnule ministru, de medici care spun că au ajuns să facă și șase gărzi pe lună. Cum îi ajutați? Ce soluții vedeți pentru aceștia?

Dr. Nelu Tătaru: Tocmai aceste evaluări pe care și le face fiecare manager în secțiile de Terapie Intensivă sau Boli Infecțioase arată și un necesar pe care îl comunică către Comitetul național pentru coordonarea intervenției. Acolo, domnul secretar de stat Raed Arafat și doctorul Călin Alexandru sunt cei care gestionează resursa umană și dirijează prin detașare acolo unde este nevoie.

Rep: Astăzi au fost raportate alte 10.108 cazuri de infecție cu noul coronavirus. În momentul de față unde se află România? Suntem în valul doi?

Dr. Nelu Tătaru: Noi am apropiat valul unu de valul doi. Suntem într-o fază de stabilizare a numărului de cazuri la maxim la 9.000 – 10.000, după cum am văzut în ultima săptămână. Dar, în același timp, suntem și în faza în care gestionăm cazurile care ajung în Terapie Intensivă. Acestea sunt cazurile care au apărut, să spunem, ca și cazuri noi în urmă cu 10 – 14 zile și s-au agravat.

 

 
Ascultă aici interviul cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru