COVID-19 Argeș | Pacienții cu simptome ușoare pot chema ambulanța pentru testare la domiciliu

poza_buna.jpg

Ambulanțe în așteptare la UPU Spitalul Județean de Urgență Pitești (6 noiembrie 2020)
Image source: 
Dr. Alina Martău, medic UPU SJU Pitești

Judeţul Argeş a ajuns vineri la 8.062 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 243 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. În acelaşi interval, judeţul Argeş a înregistrat încă patru decese în rândul pacienţilor cu noul coronavirus.

Pacienții  cu simptome ușoare de infecție cu SARS-CoV-2 pot chema la domiciliu Serviciul Județean de Ambulanță Argeș, pentru a fi testați pentru COVID-19, zilnic între orele 8 și 14. Testul se face gratuit, timpul maxim de așteptare fiind de două, trei ore, spune la RFI, dr. Mihaela Barbu, medic coordonator SJA Argeș.

"Noi am onorat toate solicitările făcute prin 112, pentru persoanele cu simptome ușoare de infecție(...) Ne descucăm mai greu pentru că trebuie să facem față cu același număr de echipaje cu care facem și urgențele. (...) Avem o listă unde îi trecem pe suspecți, și unul, două echipaje care se deplasează pentru recoltare. (...) De obieci, rezultatul este gata a doua zi, fiindu-le comunicat de către Direcția de Sănătate Publică", explică medicul.

Testarea la domiciliu a pacienților cu COVID-19 reprezintă o soluție pentru degrevarea secțiilor de urgență ale spitalelor, ne-a explicat dr. Alina Martău, medic primar medicină de urgență la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

"Noi vedem și cazurile care vin cu simptome la corturi, dar vedem și urgențele, care se internează, le recoltăm teste și aflăm ulterior că sunt pacienți pozitivi. Sunt oameni care pleacă acasă, la care noi nu le recoltăm testul pentru COVID-19 dacă nu se internează. Recoltăm doar la cei care au simptome sau care se internează. (...) Din punctul meu de vedere, prioritate o au urgențele- accidentele de circulație, căzuți de la înălțime, accidentele vasculare- nu le putem lăsa pentru a merge la corturi, pentru a recolta un test", mai spune medicul Alina Martău.  

Județul Argeș are o incidență de 2,13 cazuri la mia de locuitori, potrivit datelor transmise vineri de Grupul de Comunicare Strategică.