A doua tranzacție-record în IT din acest an: AMD va face procesoare pentru armata SUA

f_35_raptor_2.jpg

Image source: 
Wikipedia

Compania AMD a cumpărat producătorul de softuri pentru armata SUA - Xilinx, parafând a doua afacere ca dimensiune din acest an în domeniul tehnologiei de top.

Advanced Micro Devices – al doilea mare producator mondial de procesoare pentru computere, după Intel, va cumpăra compania rivală Xilinx, pentru 35 de miliarde de dolari, anunță „Wall Street Journal”.

Ultima mega-tranzacție în această industrie este preluarea de către Nvidia a competitoarei ARM Holding, pentru 40 de miliarde de dolari. Din cauza pandemiei, în unele domenii a crescut cererea de cip-uri, iar în altele au apărut scăderi, dar nu foarte mari.

AMD a ajuns la un acord cu cei de la Xilinx și, dacă va primi aprobarea autorităților SUA, va prelua o companie rivală cu care are multe în comun, dar cu care se și completează în destule domenii.

Advanced Micro Devices are aproximativ 10.000 de angajați, iar Xilinx, circa 4.000.

Deși este departe de marea rivală Intel, ca număr de angajați și ca venituri, AMD a avut ultimii ani foarte buni și a câștigat cotă de piață în dauna Intel, care a avut probleme de fabricație ce i-au afectat mult vânzările.

Profitând, Advanced Micro Devices a ajuns la o capitalizare de piață de 97 miliarde dolari, de trei ori mai mare decât anul trecut, iar în 2016 abia atingea o capitalizare de două miliarde.

AMD avea nevoie de Xilinx, care este puternică în domenii cum ar fi telecomunicațiile și industria de apărare.

Trebuie spus că procesoarele Xilinx sunt folosite și în avioanele de vânătoare americane „invizibile” F-35 Raptor, fabricate de Lockheed Martin, dar și în infrastructura 5G, aflată în plină expansiune.