Cursa prezidențială americană va fi decisă pe linia de sosire --interviu cu Christopher Borick

borick.jpg

Christopher Borick, profesor de Științe Politice la Universitatea Muhlenberg din Allentown

Christopher Borick este profesor de științe politice la Universitatea Muhlenberg din Allentown, statul Pennsylvania, unde conduce Institutul de Studiere a Opiniei Publice care, de două decenii, realizează sondaje citate în toate publicățiile americane importante. El are o bogată experiență guvernamentală la nivel fedreral și statal, este autorul a patru cărți pe subiecte de politică și opinie publica, și a fost președintele Asociației de Științe Politice a statului Pennsylvania.

Unul dintre cele 13 state fondatoare, Pennsylvania este, cu 119. 282 km pătrați și 13 milioane de locuitori, al 33-lea stat că mărime și al 5-lea că populație din Statele Unite. Complex electoral și demografic,  statul a plebiscitat la prezidențiale, din 1980 pînă-n 2012, de șase ori Democrați și de trei ori Republicani.  Cele șase opțiuni pentru Democrați s-au produs în  alegerile imediat premergătoare celei din 2016, cînd Pennsylvania a preferat încă o dată, după 28 de ani,  un Republican--și nu unul obișnuit.  Trump a fost opțiunea unei întregi regiuni--din care face parte vestul Pennsylaniei, comitate precum Erie în colțul nord-vestic-- așa numită "centură a ruginii", afectată profund de mondializare și dezindustrializare. Estul statului-- comitate precum Lehigh, unde se află universitatea Muhlenberg, orașe precum Nazareth (24 km nord-est de sediul colegiului), unde domiciliază Christopher Borick--are orientări electorale mult  mai nuanțate.

Christopher Borick:  Nazareth este situat în comitatul Northampton, unul dintre cele trei care au trecut de la Obama în 2008 și 2012 la Donald Trump în 2016. Valea Lehigh în ansamblul ei i-a revenit la limita doamnei Clinton, la o diferența extrem de mică. Pentru acest ciclu eletoral, sondajele pe care le-am realizat arată că Joe Biden păstrează un avantaj modest, 7%, în Allentown, Nazareth și împrejurimi. Regiunea e deci competitivă, iar candidațîi ii acordă o foarte mare atenție.

Rep.:  Ce se întâmplă la nivel statal?

Christopher Borick:  La nivel statal sondajele arată un avantaj constant pentru Biden, în majoritatea cazurilor  peste 10%,  diferențe mai mari decît cele de care se bucură Hillary Clinton acum patru ani în același moment al cursei. Distanță dintre cei doi a crescut în anumite momente, stabilizindu-se însă  în perioada verii,  5-7% în regiune,  între 8 și 10% pe plan național.

Rep.:  Termenul de înscriere la vot  în Pennsylvania a fost 19 octombrie. Cum se votează anticipat?  Prin corespondență sau în persoană, ca în majoritatea statelor?

Christopher Borick:  Pennsylvania a schimbat legea pentru a permite votul prin corepondenta, care e în curs--dacă ai solicitat un buletin de vot îl poți expedia anticipat. Vot anticipat în persoană, la un centru de vot,  nu există, doar prin corespondență. În persoană poți vota doar în ziua alegerilor.

Rep.:  În statele care au vot anticipat în persoană prezența la urne a spulberat toate recordurile, cu așteptări pînă la 11 ore în unele locuri. Cum interpretați această realitate?

Christopher Borick:  Cred că e un indiciu clar al entuziasmului. Am măsurat în sondaje cît de motivați sunt votanții în acest an, cît de atent urmăresc desfășurarea campaniei, cît de important este pentru ei scrutinul. Pe de altă parte,  să stai de stat la coadă 11 ore e problematic, dar e încă un semn al intensității implicării. Sunt sigur că vom avea o participare record.

Rep.:  Ce animă electoratul pennsylvanian în acest an, care sunt subiectele importante ale campaniei?

Christopher Borick:  Unul dintre subiecte este bineînțeles gestionarea crizei Covid-19.  Am sondat,  În comitatele văii Lehigh, opinia asupra prestației prezidențiale în lupta anti-Covid. Majoritatea a dat calificativul "catastrofal", 4 pe o scară de la 1 la 4. E o chestiune extrem de relevanță în primul rînd pentru populația de vîrstă a treia, în condițiile în care Pennsylvania este unul dintre statele cu cea mai ridicată vîrstă medie. Am detectat, la această categorie de vîrstă,  o scădere a cotei de popularitate a lui Trump,  unul dintre factorii contributivi fiind reacția la pandemie.  E o preocupare centrală, evident,  pentru acest grup disproporționat afectat de virus.

Rep.:  Institutul pe care-l conduceți la universitatea Muhlenberg realizează, împreună cu ziarul regional The Morning Call, sondaje considerate extrem de fiabile. Ce indică aceste sondaje în privința schimbărilor în baza de susținere a lui Trump?

Christopher Borick:  Observăm un număr de schimbări minore. Virstnicii, de exemplu, care participa la vot în număr mare, și în rîndul cărora o mutație de cîteva puncte poate atîrnă greu într-un stat precum Pennsylvania,foarte  disputat în 2016. Observăm schimbări mai mari în alte grupuri demografice, femeile de pildă, grup în care Trump a avut probleme în 2016.  Problemele s-au amplificat în acest an, în special în rîndul celor cu un nivel mai înalt de educație. Pe ansamblul electoratului statal  cu studii superioare, Trump a avut de furcă în 2016 și popularitatea să a scăzut și mai mult. Trump e în dezavantaj și în rîndul electoratului mai tînăr, 18-25 de ani. Schimbările nu sunt copleșitoare, dar se aditioneaza, contribuind la rezultatele nesatisfăcătoare ale lui Trump cu o săptămînă și ceva inantea scrutinului.

Rep.:  Pennsylvania, unul dintre cele trei state care au înclinat milimetric balanță în favoarea lui Trump în 2016, are, că și celelalte două, guvern divizat, cu guvernator Democrat și Parlament majoritar Republican. Legislativul face jocu-i obișnuit: măsuri restrictive și acțiuni în instanța menite a îngreuna accesul în zone precumpănitor Democrate. În acest an, aveți un front nou, votul prin corespondență. Ce acțiuni desfășoară Republicanii pe acest  front?

Christopher Borick: Votul prin corespondență e ceva recent în Pennsylvania, și lumea profită. Legislativul Republican s-a opus lărgirii modalităților de votare,  acționînd în instanțe pentru a scurtă perioada de contabilizare și anunțare a rezultatului. Au presat de asemenea pentru standarde mai riguroase de acceptabilitate a buletinelor de vot cu imperfecțiuni sau abateri de la reguli. Cu alte cuvinte, au încercat să ridice obstacole în toate fazele procesului, de la expediere la colectare și procesare.   Democrații au contra-atacat, și aceste bătălii legale fac parte din peisajul pennsylvanian al sezonului electoral.

Rep.: Una dintre aceste bătălii au cîștigat-o Democrații pe 19 octombrie la Curtea Supremă, care a decis că voturile prin corespondență ștampilate pînă la 3 noiembrie inclusiv trebuie acceptate, iar contabilizarea lor se poate desfășura pînă pe 6 noiembrie. Vorbind de victorii: Trump în 2016. Trebuia să piardă în Pennsylvania, dar a cîștigat.  Ce șanse are să repete ispravă, în condițiile în care Biden stă mai bine, la această ora, decît Hillary Clinton în 2016?

Christopher Borick:  Toată tomana lui 2016 Hillary Clinton a avut în Pennsylvania un avans modest, care în preziua alegerilor a scăzut la aproximativ două procente. Rezultatul final a fost extrem de strîns, mai puțîn de un procent în favoarea lui Trump. Dacă avantajul lui Biden e sub 5% , ne putem aștepta la o dinamică similară; peste 5%, misiunea lui Trump devine extrem de dificilă.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu profesorul Christopher Borick realizat de corespondentul RFI Radu Tudor