COVID-19| Italia a depășit 15.000 de infectări zilnice și introduce noi restricții

conte.jpg

Premierul Giuseppe Conte a declarat ieri, în Senat, că Guvernul italian nu ia în calcul acum un lockdown național.
Image source: 
Facebook/Giuseppe Conte

Italia a depășit 15.000 de infectări zilnice, iar Guvernul încurajează regiunile să ia măsuri restrictive acolo unde acestea se impun. Lombardia, regiunea cea mai populată și în același timp cea mai afectată, interzice circulația persoanelor între orele 23 și 5 dimineața, eliminând astfel viața de noapte, în timp ce în regiunea Campania circulația persoanelor între provincii este limitată la motive de muncă sau urgențe.

În timp ce premierul italian informa Senatul în legătură cu măsurile luate de Guvern pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus, ultimul bilanț epidemiologic anunța 15.199 de cazuri pozitive de Sars Cov-2 și 127 de decese în ultimele 24 de ore. Numărul testelor efectuate a fost de 177.848. Practic, din 100 de teste 9 au fost pozitive, ceea ce înseamnă că rata infectării în Italia a ajuns la 9%, notează Corriere della Sera.

Premierul Italian Giuseppe Conte informa în Senat că acum strategia Guvernului este diferită față de cea din luna martie când nu existau instrumentele de diagnosticare de azi pentru Sars-Cov-2. Prioritatea Guvernului este sănătatea oamenilor, dar și protejarea economiei care în ultimul trimestru a înregistrat o creștere de 12% a PIB, anunță Banca d’Italia. Ca urmare, Guvernul nu ia în calcul acum un lockdown național și face apel la responsabiliatea fiecăruia. Premierul Giuseppe Conte a precizat în Senat:

“Cu cât va fi mai riguroasă respectarea indicațiilor din partea fiecăruia dintre noi, cu atât mai mult va fi limitat riscul de infectare și va fi posibilă depășirea acestui al doilea val cu sacrificii minime pentru țară”, a mai spus șeful Cabinetului de la Roma. Guvernul invită însă regiunile să intervină “chirurgical” acolo unde infectările înregistrează o creștere periculoasă. În acesta situație sunt marile metropole ca Milano, Roma sau Napoli.

Practic, regiunile sting rând pe rând lumina, eliminând viață de noapte din piețe, baruri și restaurante. Cele mai multe infectări se întregistrează, din nou, în regiunea Lombardia, cea mai populată, cu peste 10 milioane de locuitori. Iubitorii aperitivelor și a vieții de noapte din zona Navigli de la Milano la ora 23 vor trebui să fie deja acasă. În toată regiunea de altfel, între ora 23 și 5 dimineața este interzisă circulația persoanelor, iar amenzile pot ajunge până la 3000 de euro. Revine de actualtitate declarația pe proprie răspundere, “arhivată“ pe timpul verii, când se credea că noul coronavirus și-a pierdut forța. Acum ,însă, și în regiunea Campania declarația privind motivul deplasării devine obligatorie chiar și ziua, în cazul în care o persoană trebuie să circule de la o provincie la alta pe motiv de muncă sau urgențe.

În toată Italia, “situația este foarte serioasă”, spune ministrul sănătății Roberto Speranza, care invită populația să facă un efort în plus:

“Acest lucru înseamnă să reducem ocaziile de infectare, înseamnă să evităm ieșiri, deplasări care nu sunt necesare și înseamnă să stăm în casă cât mai mult posibil”, explică ministrul sănătății.

În următoarea perioada Guvernul intenționează să ajungă la 200.000 de testări zilnice. Purtarea măștii și în exterior este obligatorie de la începutul lunii octombrie.

Zilele trecute premierul italian a sunat doi influenceri cunoscuți pentru a-i ruga să -l ajute să explice tinerilor cât de importantă este purtarea măștii în contextul limitării infectărilor.

Din Roma pentru RFI Mihaela Iordache.