Papa Francisc este în favoarea parteneriatului civil pentru persoanele de același sex

Suveranul pontif a declarat într-un film documentar lansat miercuri, că homosexualii ar trebui protejați prin legi de uniune civilă, într-unul din cele mai clare mesaje ale sale privind drepturile persoanelor de același sex, anunță Reuters.

Documentarul, numit „Francesco”, este realizat de regizorul Evgeny Afineevsky și cuprinde declarații surprinzătoare ale Papei, în contradicție cu opiniile predecesorilor săi sau poziția oficială a Vaticanului:

Persoanele homosexuale au dreptul de a se afla într-o familie. Ele sunt copii ai lui Dumnezeu și au dreptul la familie. Nimeni nu ar trebui exclus sau făcut nefericit din cauza asta”, spune Papa Francisc, care își susține părerea:

Ceea ce trebuie să creăm este o lege a uniunii civile. În felul acesta sunt acoperiți legal. Am susținut acest lucru”.

Suveranul pontif se referă, probabil, la perioada când era arhiepiscop al Buenos Aires-ului și s-a opus legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex, dar a pledat pentru o anumită formă de protecție a drepturilor cuplurilor homosexuale.

Conform lui Austen Ivereigh - biografului Papei, comentariile făcute în filmul apărut miercuri reprezintă unul din cele mai clare limbaje folosite de suveranul pontif de la alegerea sa, în 2013.

Afirmațiile Papei Francisc au fost prezentate într-un segment al filmului despre Andrea Rubera, un bărbat homosexual care a adoptat trei copii alături de partenerul său. Rubera relatează în film că a mers în timpul unei liturghii ținute de papă la Vatican și i-a înmânat o scrisoare în care își explică situația.

El i-a spus suveranului pontif că dorește să își educe copiii în credința catolică alături de partenerul său, dar se teme de cum va fi primit în parohia locală. Rubera a mărturisit că Papa Francisc l-a sunat câteva zile mai târziu, spunându-i că a fost mișcat de scrisoarea sa și că îl îndeamnă să își prezinte copiii parohiei, dar să se aștepte la opoziția altor credincioși.

Documentarul îl arată pe bărbat înmânându-i scrisoarea Papei, acesta declarând că el și partenerul său au urmat sfatul suveranului pontif și că sunt fericiți că au făcut acest pas curajos.