Președintele COPAC: Nu putem lua un pacient în comă din spital să-l lăsam pe targă, pe stradă

covid_rupt.jpg

O mare parte dintre pacienții non-COVID au fost lăsați în afara spitalelor luni la rând, chiar dacă, pentru unii dintre ei, lipsa accesului la investigații medicale sau la o intervenție chirurgicală poate însemna agravarea bolii sau chiar decesul

"Nu putem lua un pacient în comă din spital să-l lăsam pe targă, pe stradă sau să l transferăm la un spital unde nu poate fi tratat". Declarația aparține președintelui Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu. Acesta se declară revoltat de faptul că pacienții cu alte afecțiuni decât COVID-19, internați în prezent în Spitalul Clinic Colentina, vor fi transferați către unități medicale din Capitală sau în județele limitrofe, după ce autoritățile au decis să transforme spitalul, din nou, în unitate exclusiv covid. 

 

Decizia autorităților de a transforma din nou Spitalul Colentina în spital de suport COVID-19, la mai puțin de două luni de când acesta fusese redeschis și pentru ceilalți pacienți, dă peste cap viața a sute sau, în condițiile în care este vorba despre unul dintre cele mai importante spitale care tratează boli cronice din țară.

"Este o soluție foarte proastă, s-a mai întâmplat acest lucru la începutul anului, când spitalul  a stat închis luni de zile doar cu câteva zeci de pacienți cu coronavirus, în timp ce starea de sănătate a celorlați pacienți s-a agravat", explică Radu Gănescu, președintelui Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.  

Acesta îi dă exemplu pe pacienții cu distonie, o boală neurologică, care pot fi tratați doar la Spitalul Colentina. Nu există niciun alt spital în București care să le ofere tratament. "Eu sunt ferm convins că la nivel de comitet de urgență nu se știe acest lucru, că domnul Raed Araft nu știe acest lucru, pentru că nu este specialist în neurologie. Dar nu s-au consultat nici cu reprezentanții pacienților, nici cu medicii din spital, nici cu societățile profesionale. Se pare că acesta este trendul: netransparent, nefuncțional și discriminatoriu pentru că recomandările Organizației Mondiale spun că fiecare spital trebuie să găsească circuite atât pentru pacienții covid, cât și pentru cei cronici. ", mai spune reprezentantul pacienților cu boli cronice. 

Reprezentanții bolnavilor cronici din România solicită premierului Ludovic Orban dar și ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să clarifice și să răspundă la următoarele întrebări:

  • 1.            Dorim să știm cum se va realiza acest transfer, cine este responsabil de transferul pacienților și ce se întâmplă cu acești pacienți dacă secțiile de specialitate din alte spitale nu au disponibilități de spitalizare?
  • 2.            Ce se întâmplă cu pacienții internați la spitalul Colentina, care suferă de boli cronice și care nu pot fi externați datorită stării de sănătate și nici nu pot fi transferați la alt spital?
  • 3.            Cum se va transfera medicația din programele naționale de sănătate de la spitalul Colentina la alte unități medicale, având în vedere că medicamentele au fost cumpărate prin licitație de către spitalul Colentina în baza contractului semnat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate?
  • 4.            Cum se va transfera medicația primită prin donații de către spitalul Colentina, având în vedere că Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a autorizat doar farmacia spitalului Colentina pentru aceste donații?
  • 5.            Ce se întâmplă cu intervențiile medicale care se realizează doar la spitalul Colentina?

            

Ascultă aici interviul cu Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România