Israelul a reuşit să țină sub control al doilea val de Covid-19 şi ar putea redeschide şcolile

Israelul pare să fi reuşit să controleze al doilea val de infectări cu coronavirus, ajungând la a 9-a zi cu circa 1.000 de îmbolnăviri şi raportează o scădere la sub 600 a numărului de bolnavi în stare gravă, preconizând deja o redeschidere treptată a şcolilor, anunță agenția EFE.

Cifrele oferite de inisterul Sănătăţii din Israel dau speranţă: 1.165 de contagieri noi în ultimele 24 de ore şi 591 de bolnavi gravi, dintre care 229 conectaţi la ventilatoare.

Incidenţa cazurilor a scăzut la sub 3%, faţă de 15% la cât a ajuns în cele mai dificile momente, la sfârşitul lunii trecute.

Ministerul Învăţământului şi cel al Sănătăţii s-au reunit pentru a dezbate redeschiderea şcolilor, cu opinii diferite.

Primul vrea ca elevii din clasele primare să meargă la şcoală o săptămână da şi alta nu, sau trei zile pe săptămână, iar Ministerul Sănătăţii insistă ca toţi elevii să meargă la şcoală, cu prezenţă redusă, sau prin crearea unor "bule securizate".

Chiar dacă cursurile urmau să înceapă treptat de la 1 noiembrie, după o lună şi jumătate de la impunerea carantinei, coordonatorul naţional pentru gestionarea pandemiei - Roni Gamzu, a propus o amânare de încă două săptămâni, pentru ca Sănătatea, Educaţia şi Finanţele să se pună de acord în toate amănuntele.

Odată cu această dezbatere, Ministerul Sănătăţii a publicat un raport în care se arată că incidenţa virusului este mai mare la copii: 8% faţă de 6% la adulţi, prin urmare pot fi mult mai contagioşi.

În plus, majoritatea sunt asimptomatici şi, neputând fi detectaţi, răspândesc mai mult virusul.

Conform studiului, 73% dintre copiii pozitivi au fost contagiaţi de un adult şi doar 27% au luat virusul de la un alt copil.

Amintim, Israel a suferit un prim val relativ uşor de Covid-19, în primăvară, dar al doilea val, din toamnă, a obligat autorităţile să decreteze o nouă izolare în întreaga țară.

S-au înregistrat, în total, 306.000 de contagieri, dintre care mai mult de jumătate în ultimele 6 săptămâni, plus peste 2.278 de decese cauzate de SARS-Cov-2.