Anunț șocant al guvernului Indiei: jumătate din populația țării ar putea fi infectată în doar 4 luni

India are 1,3 miliarde de locuitori, deci circa 650 de milioane de oameni ar putea avea Covid-19 până în februarie, de 16 ori mai mult decât sunt acum în întreaga lume - a declarat, luni, un membru al Comisiei guvernamentale federale însărcinate cu asigurarea de previziuni, anunță agenția Reuters.

A doua țară a planetei ca populație, după China, India a raportat până acum 7,55 milioane de cazuri de Covid-19, fiind depășită doar de SUA.

Numărul infecțiilor scade însă, după un vârf la mijlocul lunii trecute, cu 61.390 de noi cazuri raportate în medie pe zi, potrivit bilanțului alcătuit de Reuters.

”Modelul nostru matematic estimează că aproximativ 30% din populație este acum infectată și ar putea ajunge până la 50% în februarie”, a declarat pentru această agenție Manindra Agrawal – profesor la „Indian Institute for Technology” din Kampur.

Comisia din care el face parte estimează că actuala răspândire a virusului este mult mai mare decât arată anchetele serologice ale guvernului federal, care spun că doar 14% din populație a fost infectată până în septembrie.

Agrawal susține că anchetele serologice ar putea să nu fie capabile să facă o eșantionare corectă, din cauza mărimii populației pe care o au de analizat.

Această comisia, din care fac parte virusologi, oameni de știință și experți, a făcut duminică public un raport bazat pe un model mathematic special:

”Am dezvoltat un nou model care ține cont în mod explicit și de cazurile neraportate, astfel încât putem împărți oamenii în două categorii - cazuri raportate și infecții care nu sunt raportate”, a declarat Manindra Agrawal.