Biden trebuie să întruchipeze perspectiva revenirii la normal --interviu cu David Canon

canon.jpg

David Canon, profesor de științe politice, șeful catedrei de politică americană de la Universitatea statului Wisconsin--Madison

David Canon, profesor de științe politice,  este șeful catedrei de politică americană de la Universitatea statului Wisconsin--Madison, unde editează Jurnalul de Jurisprudența Electorală și este asociat al Institutului de Cercetări Electorale. El este autor sau co-autor a numeroase cărți și studii și articole privind cu precădere instituțiile politice americane, politici electorale la nivel central și statal, administrarea alegerilor. Volumul sau RASĂ, REFORMA, REPREZENTARE, publicat în 1999 la editura Universității Chicago, a fost recunosctut cu premiul Richard Fenno pentru cea mai bună carte de politică legislativă a anului.

Wisconsin este iarăși în centrul bătăliei, unul dintre statele-pivot care decid soarta alegerilor prezidențiale.  În 2016, ca și în trei dintre precedentele cinci prezidențiale,  Wisconsin-ul decidea la o diferența sub un procent. Explicația este complexitatea sociologică și educațională a statului, cu adevărate falii politice între zonele urbane unde se concentrează populația de culoare și cele rurale. În acest an, lucrurile s-au complicat infinit mai mult. Pandemia face ravagii, cu noi cazuri, spitalizări și decese la nivele record. 10 dintre cele mai afectate 20 de zone metropolitane din America se află în Wisconsin. Pe acest fundal dramatic au venit  protestele declanșate de violențele polițienești împotriva populației de culoare. Unul dintre centrele și simbolurile mișcării revendicative a fost un mic oraș din Wisconsin, Kenosha, unde în august a căzut sub gloanțele polițienești--șapte, în spate-- Jacob Blake.

 

David Canon:  Ce-a fost în Kenosha a fost peste tot în America, de prea multă vreme. Anul acesta ne-a adus un crescendo, Minneapolis cu uciderea lui George Floyd, apoi Portland și alte locuri.  Demonstrațiile au fost în general pașnice,  punctate însă de violente izolate care au produs daune materiale. Orice observator obiectiv vede că revendicările manifestanților sunt legitime.

 

Rep.: Trump a deturnat sensul protestelor, accentuând episoadele violente și atribuindu-le nebuloasei Antifa, radicalismului  instigat de extremă stîngă a partidului Democrat, în care, evident, l-a plasat și pe rivalul său. A prins în Wisconsin această imagine a unui Biden extremist, dedicat "distrugerii civilizației americane"?

David Canon:  Nu pare să fi avut priză prea mare. Alegătorii statali au decis demult  în privința lui Trump, dacă-l sprijină sau nu. Wisconsin este astăzi, cum a fost în ultimul deceniu și mai bine, un stat divizat politic. Opinia despre Trump s-a cristalizat, și nu cred că mulți se lasă influențați de noțiunea că Biden ar fi un radical de stîngă. Evident că nu este.  A demonstrat de-a lungul întregii sale cariere că este un centrist, un moderat, că nu este în aripa stîngă a partidului Democrat. Nu este deci un argument care convinge multă lume în Wisconsin.

 

Rep.:  În 2016 candidatul Trump a câștigat Wisconsin-ul la o diferența sub 1%, 22.748 de voturi. Cum se explică această victorie "la sprint"? Cum stă astăzi Biden în raport cu Hillary Clinton acum patru ani, și cum poate fi evitată drama Democrată din 2016?

David Canon:  Wisconsin a fost una dintre cele mai mari surprize pentru Hillary Clinton. Sondajele din ultimele zile ale campaniei o dădeau cîștigătoare. Atît de sigură era de victorie, încît nici nu s-a obosit să-și pledeze cazul în persoană; n-a pus piciorul în Wisconsin, în vreme ce Trump a fost extrem de prezent, s-a deplasat în numeroase rînduri. Clinton n-a luat lucrurile în serios, și absența a costat-o. Biden e în ușor avans în raport cu Clinton acum patru ani, dar nimic nu-i sigur. În acest an, la fel că-n 2016, hotărîtoare va fi prezența la urne, mai exact care partid va fi mai eficient în mobilizarea electoratului. Un aspect dăunător pentru Clinton a fost participarea afro-americanilor în principalul oraș, Milwaukee, considerabil mai redusă decît în 2012, cînd Obama candida pentru realegere. Diferența e destul de mare. Biden va avea nevoie așadar de o prezența la nivelul din 2012 dacă e să-și mențînă avantajul marcat de sondajele din aceste zile.

 

Rep.:  Există un "efect Trump" în sondaje (mulți suporteri ai săi nu-și exhibă public simpatiile) și există o teamă difuza că 2020 va fi o copie a lui 2016, cu președintele în exercițiu iarăși învingător-surpriză. E posibil? Cum?

David Canon:  Două aspecte. La primul m-am referit mai devreme, anume participarea mai redusă în metropolă Milwaukee, la un nivel care i-a dăunat doamnei Clinton în 2016 și a contribuit la  victoria lui Trump. Al doilea aspect este evoluția care s-a produs în numeroase comitate rurale, unde Barack Obama a avut rezultate foarte bune în 2008 și satisfăcătoare în 2012 și unde în general Democrații nu se descurcă prea bine. Donald Trump a cîștigat acolo la diferențe copleșitoare, mult superioare celor înregistrate de candidații Republicani precedenți, John McCain în 2008 și Mitt Romney în 2012. Dacă se repetă 2016, adică Trump se impune categoric în comitatele majoritar albe, iar prezența este sub așteptări în centrele urbane Milwaukee, Madison, Kenosha, Green Bay sau Lacrosse--care de obicei plebisciteaza Democrați--,atunci Trump poate repetă victoria-surpriză din 2016. Nu cred că e probabil, dar e fără îndoială posibil.

 

Rep.:  Consensul observatorilor este că în decursul campaniei Joe Biden a evoluat înspre stînga, spre progresismul îmbrățișat de Elizabeth Warren sau Bernie Sanders, rivalii săi din preliminare. Cu aproape un secol înainte de Kenosha se năștea în Wisconsin, grație lui Robert Marion La Follette, un partid Progresist.  Este Wisconsin-ul gata pentru încă un progresist--în măsură în care lui Biden i se potrivește această etichetă?

David Canon:  E interesant de invocat tradiția noastră progresistă. Wisconsin are o astfel de tradiție, veche de o sută de ani și cu rădăcini profunde. Zona Milwaukee a avut și un partid socialist, cu lideri care au cîștigat alegeri la începutul anilor 1900. Biden are șanse dacă reușește să-i convingă pe alegătorii statali obosiți de Trump, de invrajbirea pe care a stîrnit-o. Trebuie să promita revenirea la normal, Biden, să ofere perspectiva unei normalități în care statul se ocupă iar de probleme reale precum pandemia care este evident în centrul atenției, în care guvernanții se implică în refacerea economiei, în chestiuni de zi cu zi, importante pentru americanul de rînd. Asupra acestor aspecte trebuie să se concentreze Joe Biden, continuînd să vorbească și despre dreptate rasială, cealaltă preocupare centrală în acest an electoral prezidențial.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă aici interviul cu profesorul David Canon realizat de corespondentul RFI Radu Tudor