Unul dintre profesorii turci, expulzați din Moldova, eliberat.”Sperăm că și ceilalți colegi vor ajunge la libertate”

Unul dintre profesorii turci, expulzați de pe teritoriul R.Moldova în septembrie 2018, a fost joi eliberat. Este vorba despre Huseyin Bayraktar, fost profesor de limbă turcă. Informația a fost confirmată pentru RFI de directorul adjunct al liceelor ”Orizont” din R.Moldova, Umit Oz.

”Am fost anunțați că dnul Huseyin Bayraktar a fost astăzi eliberat din închisoare. Este foarte bine că avem o astfel de decizie a instanței. Despre ceilalți colegi nu avem asemenea informații, dar avem speranța că vor fi eliberați cât de curând”, ne-a mai spus Umit Oz.

După ce a fost reținut și expulzat, la 6 septembrie 2018, Huseyin Bayraktar a fost condamnat în Turcia la 6 ani și jumătate de detenție.

Să spunem că, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci, expulzați acum doi ani, de pe teritoriul R.Moldova. Deși sentința a fost pronunțată vara trecută, procurorul general a făcut publică această informație în septembrie. Ulterior, Procuratura Generală a venit cu detalii, precizând că această cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat la TV8 că fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci. În plus, Stoianoglo a declarat că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc. 

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci.

Acum doi ani, angajați ai liceului moldo-turc ”Orizont” au fost reținuți de reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, iar ulterior expulzați de pe teritoriul R.Moldova. SIS a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”. Zeci de părinți, elevi, profesori au protestat atunci în fața Parlamentului, cerând eliberarea urgentă a angajaților liceului moldo-turc. Totodată, mai mulți eurodeputați, printre care și Monica Macovei, au solicitat eliberarea conducerii liceului ”Orizont”, reținută abuziv. Amnesty International Moldova a cerut autorităților centrale ”investigarea cât mai promptă și eficientă a încălcărilor comise față de angajații liceului moldo-turc”.

Expulzarea profesorilor turci a avut loc în ajunul vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău. La mijlocul lunii octombrie 2018, președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia, iar multe voci spun că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Dodon pentru reabilitarea instituției prezidențiale.