Imunitatea, principala armă împotriva COVID-19?

afp_imunitate.jpg

Sursa imaginii: 
AFP/Getty

În plină pandemie, măsurile de protecție sunt repetate zilnic de zeci de ori. Se vorbește de măști de protecție, de dezinfectanți, de mâini spălate. Mai puțin de imunitate, cea care asigură de fapt principala protecție a organismului. În schimb, pe rețelele de socilizare subiectul e dezbătut intens, se schimbă rețete și sfaturi legate de imunizarea organismului, mai mult sau mai puțin avizate. Specialiștii în domeniu spun cum stau de fapt lucrurile.

Cât de importantă este imunitatea organismului în lupta cu COVID și, de fapt, cu orice virus? I-am adresat această întrebare profesor doctorului specialist Carmen Panaitescu Bunu, care mi-a explicat, foarte pe scurt, cele două sisteme prin care imunitatea ne apără : anticorpii, despre care auzim vorbindu-se foarte des în ultima perioadă, și celulele imune capabile să omoare celulele infectate cu virușii. ”Asta trebuie să producem, să învățăm organismul să producă ambele mecanisme de apărare prin anticorpi protectivi sau prin aceste celule care distrug celulele afectate și nu mai lasă virusul să prolifereze”, explică imunologul la RFI.

Cum știm însă dacă stăm bine sau nu cu sistemul imunitar? Profesor doctor Carmen Panaitescu Bunu spune că aceasta poate fi măsurabilă într-o oarecare măsură prin analize pe care fiecare ar fi bine să le facă măcar o dată pe an, mai ales dacă se știe într-o categorie de risc. ”Există posibilitatea de a măsura nivelul global de imunoglobuline. Se poate face imunograma care îți poate spune la ce nivel de apărare general ești…Și mai este hemoleucograma în care ai leucocitele care ne apără”, explică specialistul.

După ce am aflat cum stăm cu imunitatea, cum o dresăm să reacționeze? Profesor doctor Carnem Panaitescu dar și profesor doctor Dumitru Lupuleasa, care este și președintele Colegiului Farmaciștilor, mi-au explicat că ideal ar fi să apelăm la o alimentație sănătoasă și bogată în vitamine, în special vitamina C și D3, să avem un stil de viață sănătos și echilibrat și să evităm stresul, cunoscut ca fiind imunosupresor.  Suplimentele vândute în farmacii ar trebui să fie o a doua opțiune iar Dumitru Lupuleasa spune la RFI că persoanele care vor neapărat să își întărească imunitatea ar trebui să apeleze la medici sau la farmaciști când cumpără astfel de produse.

”De obicei medical de familie sau farmacistul cunosc pacienții, istoricul lor medical, dacă aceștia au mai luat ceva și ce produse li se potrivesc și în funcție de ce afecțiuni pot avea pacienții respectivi. Nu există o formulă unică : atâtea grame de vitamina C, atâta zinc…Fiecare are are o anumită imunitate, un anumit profil…De aceea o discuție profesionistă cu medical de families au farmacistul nu strică atunci când vrem să achiziționăm anumite produse pentru imunitate”, spune expertul.

Profesor doctor Dumitru Lupuleasa mai spune, în calitate de președinte al Colegiului Farmaciștilor, că vânzările de produse pentru imunitate au crescut în perioada pandemiei dar nu spectaculos. Totuși, au fost perioade, în special în lunile stării de urgență, când farmaciile erau golite de vitamina C în toate formele. Un exces de vitamine este la fel de nociv, avertizează Dumitru Lupuleasa. ”Cu siguranță că există și efecte adverse. Dacă ne gândim la Vitamina C, aceasta poate fi eliminată prin urină dar în doze prea mari forțează rinichiul și atunci avem alte probleme…Aceșai lucru e valabil și pentru echinacea, mai ales în cazul pacienților care au comorbidități. Atenție la asocierile cu suplimente pentru că unele plante pot diminua sau exacerba efectele adverse ale unor medicamente”, explică la RFI specialistul.  

În fine, un alt mic secret al sistemului imunitar este acela că el se întărește tocmai în contact cu agenții patogeni. Trăim într-un secol însă în care excesele sunt la ordinea zilei. Profesor doctor Carmen Panaitescu Bunu spune că – mai ales în plină pandemie – este esențial într-adevăr să păstrăm o igienă sporită. Altfel, faptul că mulți au crescut într-o bulă protectoare, feriți de orice agent patogen, s-a dovedit un pariu greșit. Astfel, orice măsuri excessive de protecție nu permit organismului să se antreneze și rezultatulo este un sistem imunitar nepregătit și slab.