Laura Zarafin, medic primar ATI: Suntem puțini și muncim mult. Fără personal, nu poți face față la ce va urma

dr_zarafin_buna.jpg

Dr. Laura Zarafin, medic secția ATI a Spitalului Colentina
Image source: 
facebook/Laura Zarafin

Personalul medical din spitalele COVID a ajuns la epuizare. Laura Zarafin, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la spitalul Colentina din Capitală, îi cere public, ministrului Sănătății, să îi evalueze, inclusiv psihologic, pe toți cei care au lucrat și lucrează cu pacienți Covid, în special pe cei de la secțiile de Terapie Intensivă. "Oricum eram foarte puțini și munceam extrem de mult când era activitate normală, când nu dăduse epidemia peste noi. (...) Fără personal, nu poți face față la ce va urma".", spune medicul Laura Zarafin. 

Dr. Laura Zarafin: La început, au fost mai puține cazuri, cât timp au fost măsurile de carantinare. După care, pe măsură ce a crescut numărul de infectări, a devenit din ce în ce mai greu. Iar în ultimele două luni, la Terapie Intensivă,  este șocul destul de mare. Fiind același personal, deja se simte oboseala. Nu este vorba numai de oboseala fizică. Este un mare efort fizic, echipamentul, transpirația. De exemplu, noi, medicii, făceam 24 de ore de gardă. Intervine și o oboseală psihică pentru că este foarte multă moarte în jurul nostru. De obicei, noi eram cei care intubam tocmai în ideea de a face bine. Am observat un lucru. După ce tragem foarte mult de pacienți, când ajung într-un final să ne forțeze mâna să îi intubăm, am constatat că în loc să le crească saturația, le scade. Vreau să cer public și poate prin intermediul vostru se aude unde trebuie. Noi avem în legea de funcționare a departamentelor de ATI din 2009 prevăzută obligativitatea ca orice secție de ATI să aibă un psiholog. Acum este un motiv în plus să fim evaluați, cei de la Terapie Intensivă în mod deosebit, dar să știți că nici ceilalți doctori nu s-au simțit confortabil, mai ales că tratează o boală care nu intră în atribuțiile lor. Vreau să cer public evaluarea personalului care a lucrat în ATI timp de șapte luni numai cu acești pacienți. De la infirmieră până la șefa de secție, absolut toți trebuie să fim evaluați psihologic. Așa mi se pare normal și față de noi și față de pacienții noștri. Fac un apel la dumnealui (n.r. ministrul Sănătății) să ne evalueze, să vadă dacă nu cumva ar fi bine să mai fim și noi din când în când rotiți sau să fim lăsați să ne odihnim, o lună, două, totuși 7 luni înseamnă foarte mult. 

Reporter: De ce ar fi necesară o astfel de evaluare?

Dr. Laura Zarafin: Oricum în secțiile de terapie intensivă există un stres, dar să vezi atât de multă moarte este un lucru care nu are cum să nu te afecteze. Totuși, suntem oameni. La un moment dat poate să îți afecteze capacitatea de muncă. Eu am crezut la un moment dat că e numai problema mea. Dar nu este numai problema mea. Sunt foarte multe colege care îmi spun că visează noaptea pe pacienții cu care au vorbit și după aceea au mers prost, colege care se trezesc plângând. Fetele noastre sunt foarte epuizate. Multe plâng, altele sunt nervoase. Fiecare om reacționează în felul lui. Nu este normal să nu evaluezi astfel de oameni, mai ales că, să fim serioși, noi am fost puțini și când era activitate normală și nu dăduse epidemia peste noi. Oricum eram foarte puțini și munceam extrem de mult. Vreau neapărat să fac o mențiune specială pentru asistente și infirmiere. Ele stau mult mai mult în contact cu pacientul și într-un mediu cu o încărcătură virală extrem de mare. Este o încărcătură virală extraordinar de mare. Atunci, trebuie să scazi timpul de expunere. Pentru asta îți trebuie personal mult mai mult decât în condiții normale. Plus că ți se face rău fizic. De exemplu, pe caniculă, eu, personal, puteam să stau două ore, două ore și jumătate fără probleme. Dar la două ore și jumătate, trei , pur și simplu nu mai puteam să stau. Preferam să ies, să mai beau apă și mă întorc. Dacă leșini în zona roșie, sincer, nu ajuți nimănui, dimpotrivă.

Rep: Autoritățile vorbesc mai mult despre paturile de Anestezie și Terapie Intensivă. Spun că deocamdată avem suficiente paturi, că din cele 2.200 existente 1.050 sunt complet dotate. Dar se vorbește mai puțin despre personal. Avem personal suficient?

Dr. Laura Zarafin: Într-adevăr, apreciez eforturile dotării. Le-am simțit și noi. Am primit extrem de multe. Dar toate aceste aparate, fără personal, nu înseamnă absolut nimic. Vă dau un exemplu. La Câmpulung, am înțeles de la un prieten de-al meu chirurg, unde există spital suport Covid, că sunt doi anesteziști. Au 12 paturi de terapie intensivă perfect utilate. Doi anesteziști nu au cum să facă față. Repet. Se uită mereu personalul mediu. Dincolo de medici, asistente de terapie intensivă se formează extraordinar de greu. Îți trebuie minim șapte ani. Fără personal, indiferent ce dotări ai avea, nu poți să faci față la ce va urma. Din ce văd eu, din numărul acesta mare de infectări, dacă păstrăm proporția și ne gândim că 5% sunt cazuri severe, va crește cererea pe ATI. Atunci, degeaba ai paturi cu tot ce le trebuie, dacă nu ai personalul calificat. Să ne înțelegem, e de înaltă calificare. Nu vorbim aici că faci în cinci, șase luni un anestezist.

Rep: În aceste condiții, trebuie insistat foarte mult pe prevenție. Ce facem cu acele persoane care nu cred în existența coronavirusului? Sunt foarte multe persoane care nu poartă masca, nici măcar în magazine.

Dr. Laura Zarafin: Am observat și eu lucrul ăsta. Ca nație, cred că românii sunt foarte doritori de conspirație.  Le place, le gustă. Nu știu. Nu știu de ce nu se gândește nimeni că nu au înnebunit toți medicii de pe planetă să spună ce văd. Este, într-adevăr, ceva la care nu te-ai fi așteptat, ca în 2020 medicina să nu facă față. Poate nu cred pentru că mulți fac forme ușoare, pentru că sunt și asimptomatici. Nu ne face bine dorința de a crede în conspirații și de a nu asculta doctorii care i-au îngrijit. E adevărat că sunt mulți care mor cu Covid, dar sunt oameni care mor de Covid, chiar și fără comorbidități. Eu am văzut pacienți care nu au nicio comorbiditate, niciuna și care, totuși, au fost răpuși de acest virus.

  • 3.130 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19) au fost raportate în ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 584 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 30.191 de teste au fost făcute în ultimele 24 de ore. Până astăzi, 5.247 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.491. Dintre acestea, 607 sunt internate la ATI.
 
Dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina, intervievată de Mirela Dădăcuș