Covid19: Belgia introduce noi restricții și excepțiile acestora

20200827_152047.jpg

Politie covid Belgia
Belgia are de acum si un "comisar Covid" responsabil cu barometrul epidemiei
Image source: 
RFI/Mihaela Gherghisan

Belgia nu se dezminte: noi restricții sunt introduse pentru o lună din 8 octombrie când se închid barurile și sălile de festivități, chermezele sunt interzise la fel și alte activități, dar toate acestea au excepții. In Belgia federală și comunitară, cetățenii nu mai pricep de mult ce au sau nu au voie să facă, iar închiderea barurilor este acompaniată de deschiderea barurilor clandestine. 

Barurile se închid, festivitățile sunt anulate, nunțile pot avea însă loc dar cu putin invitați, la restaurant nu se pot așeza mai mult patru peroane la o masă (decât dacă o familie are mai mult de doi copii) , etc. 

Bula socială este redusă la trei persoane în fără celor cu care se intră zilnic în contact. De fapt, o persoană sau o familie poate întâlni mai mult de trei persoane pe săptămână dacă păstrează distanță socială. Dacă nu, bula socială –concept specific Belgiei - este redusă de la cinci la trei.

O zi de naștere nu poate fi sărbătorită acasă cu mai mult de patru persoane, în afara familiei. Observați, prin urmare, că în acest caz bula socială se mărește de la 3 la 4 persoane. 

In fine, restaurantele se vor închide imperativ la ora 23 – ceea ce era deja cazul multora dintre ele- de parcă virusul ar avea o oră precisă de sosire printre comeseni. 

Astfel, Belgia lansează un nou set de masuri și de excepții ale acestora pe care deja nu le mai pricepe nimeni. 

Dar sarcina politicienilor și a sfătuitorilor lor nu este una ușoară. Intr-o țară formată din trei comunități lingvistice și tot atâtea regiuni și unde gradul de autonomie regională este mare, situația este aproape imposibil de gestionat. 

Deciziile autorităților federale sunt adesea greu de implementat sau pur și simplu sunt ignorate la nivel regional și local unde fiecare guvernator sau primărie face pâna la urmă cum o taie capul.

Acest lucru nu este mereu negativ. De exemplu, când școlile au demarat la 1 septembrie în cod galben, cu prezența elevilor  în clasă, directorii de școală au avut libertatea de a alege aplicarea sau nu a acestui cod. In Flandra, mai multe școli au aplicat codul portocaliu prin care doar jumătate din elevi au fost prezenți . 

In fine, dificultatea micului regat de a stăvili pandemia vine și din faptul că aici trăiește o populație multiculturală crescândă. Decizia de a limita la patru persoane o masă la restaurant dar și excepția care o acompaniază este explicată prin faptul că multe familii au mai mult de trei copiii. 

Aceste comunități – în principal cea musulmană și cea a evreilor ortodocși, dar nu numai - trăiesc la Bruxelles și Anvers în marea lor majoritate, adică în cele două orașe unde numărul de cazuri crește vertiginos încă din luna august. 

Apoi Belgia are și o populație importantă de studenți mai ales în campusurile universitare din Flandra unde chefurile pe stradă și în cămine se țin lanț din septembrie. In plus, un grup de 70 de studenți toți infectați cu coronavirus s-a întors din Portugalia la jumătatea lunii septembrie și nu a fost plasat în carantină imediat. 

Acestea fiind datele problemei și cum studenții nu sunt închiși pentru moment în camerele lor, guvernul face apel la tineri să dea dovadă de un comportament responsabil. 

Închiderea barurilor poate ajuta , dar doar la Bruxelles există acum peste 10 baruri clandestine, deschise imediat după vacanța de vară, unde petrec nu doar tineri studenți, dar și tineri asistenți medicali care își spun că dacă nu s-au îmbolnăvit la spital, sunt prin urmare imuni... 

Iar la Bruxelles, unde capacitatea unităților Covid din spitale se apropie de limita superioară, noi măsuri ar putea fi anunțate în zilele viitoare; unele școli se pregătesc deja să aplice codul portocaliu sau chiar pe cel roșu care prevede cursuri doar la distanță.

 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan