"Adeverința pentru orele de Educație Fizică, o aberație. Legea trebuie schimbată"

medic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Deși în lege scrie clar care sunt adeverințele medicale pentru școală și în ce situație sunt necesare fiecare dintre ele, încă mai sunt unități de învățământ care trimit părinții la medicii de familie, pentru a obține documente care nu sunt obligatorii la început de an școlar. " Părinții au venit cu presiuni de la școli, pentru că unele nu vor să citească legea. Părinții sunt între ciocan și nicovală și noi suntem între lege și părinți., spune la RFI, Rodica Tănăsescu, medic de familie, care mai aduce în discuție o problemă, și anume adeverința pentru orele de Educație Fizică. "Este o aberație să deplasezi părinți și copii în cabinete, în această, perioadă, și este și inutil.(...)"

O convenție încheiată între ministerele Sănătății și Educației stipulează clar care sunt adeverințele medicale necesare pentru școală și în ce perioadă trebuie depuse la unitățile de învățământ. Este vorba despre trei adeverințe, după cum explică la RFI, medicul de familie, Rodica Tănăsescu:

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie:

  • "Pentru școală, este necesară o adeverință medicală la începutul fiecărui ciclu de învățământ: clasa pregătitoare, a V-a, a XI-a și la intrarea în facultate. Este, de fapt, un control periodic al copilului, este vorba de un fel de stare a copilului  care să-i permită să meargă la școală, de dezvoltarea lui, nu de starea sa de sănătate în acel moment. Adeverința nu trebuie dată neapărat în luna septembrie. (...) Nu trebuie să vină toată lumea în mediul medical pentru o hârtie. " 
  • "Se mai dau avize epidemiologice pentru copiii care au lipsit mai mult de 3 zile  din motive medicale. Vacanța nu este motiv medical, deci nu se dau avize epidemiologice după vacanță" 
  • "Nicio grădiniță sau școală nu are motiv să solicite investigații pentru copii. S-a demonstrat clar că exudatul faringian, de exemplu, poate depista copii purtători care nu sunt bolnavi, iar tratamentul dăunează sănătății lor pentru că se vor dezvolta noi rezistențe la antibiotice". 

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA INTEGRALĂ: 

A treia adeverință cerută de unitățile de învățământ este cea de Educație Fizică, care spre deosebire de restul adeverințelor, se eliberează contra-cost. "Adeverința ar trebui dată doar celor care nu pot face sport, nu tuturor copiilor. Este o aberație", spune medicul Rodica Tănăsescu.   

Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie:

  • "Este o aberație să deplasezi părinți și copii în cabinete, în această, perioadă, și este și inutil. (...) De obicei, scriem în adeverință că nu are contraindicații pentru orele de Educație Fizică. Cuvântul APT nu se poate scrie legal, pentru că acești copii nu sunt investigați la nivel înalt. Vreau să vă spun că 999,999 la mie sunt copii sănătoși, dar unul  la 2 milioane ar putea avea un anevrism pe o arteră cerebrală și dacă este supus unei activități fizice prea mari să cadă precum Hăldan pe terenul de fotbal. E vorba de orele obișnuite, banale, de Educație Fizică, nu de orele de Sport. (...) Nu am fost consultați atunci când s-au făcut probe de viteză, de rezistentă.  Acești copii nu sunt antrenați, vorbesc de școlile obișnuite, sunt copii care nu joacă leapșa afară, ci stau pe scaun în fața calculatorului."
  • "Eu îmi doresc ca toți copiii să facă mișcare, dar adaptată posibilităților individuale. Pentru școlile sportive, pot lua adeverință de la medicul de familie în care să scrie că sunt în evidență cu boli cronice, cu deformări, cu boli ortopedice, dar NU dacă poate să facă atletism, de exemplu. Medicul de familie nu are voie să scrie acest lucru, ci doar medicul sportiv care vede și niște investigații. Școlile sportive trebuie să aibă un traseu legal pentru copii investigați, ca să nu aibă necazuri. "
  • "Așteptăm modificarea legii care spune că nu au nevoie decât copiii care NU POT să facă sport din motive absolut obiective"

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA INTEGRALĂ: 

Sportul este una dintre materiile vitregite în pandemie, în condițiile în care o treime dintre școlile primare și gimnaziale din România nu au săli de sport, după cum arată un studiu publicat pe site-ul Ministerului Educației. Iar acolo unde există săli, se pune problema cum se pot organiza orele astfel încât acestea să nu devină sursă potențială de răspândire a coronavirusului. Chiar și cu aceste lipsuri și semne de întrebare, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat că  și-ar dori mai multe ore de educație fizică pentru copii cu respectarea regulilor impuse în pandemie.