Rusia a lansat la apă cel mai puternic spărgător de gheață din lume - Arktika

arktika_spargator_de_gheata_nuclear.jpg

Image source: 
Wikipedia

Nava cu propulsie nucleară este prezentată drept cea mai puternică de acest tip din lume și ilustrează ambițiile Rusiei în Oceanul Arctic.

Spărgătorul de gheață Arktika a fost lansat marți la apă, pentru ultimele două săptămâni de teste, înainte de a intra în serviciu.

Uriașul vapor a plecat din portul din Sankt Petersburg și va opera pentru "prima oară în condițiile extreme ale ghețurilor arctice, apoi își va confirma statutul de navă amiral a flotei arctice a Rusiei", a anunțat șantierul naval „Baltiiski Zavod”, unde a fost construit.

Arktika se va deplasa ulterior către portul său gazdă - Murmansk, din cadrul „Rosatomflot”, societatea care se ocupă cu spărgătoarele de gheață rusești.

Având o lungime de 173 de metri și o înălțime de 15 metri, nava este destinată și transportului de gaz natural lichefiat din zona nordică a lumii.

Constructorilor ruși suțin ca Arktika poate traversa un strat de gheață cu o grosime de 2,8 metri.

De asemenea, sunt în construcție alte două nave similare: Ural și Sibir.

Aceste vapoare sunt parte a unui proiect care urmărește să permită navigația de-a lungul întregului an prin pasajul Nord-Vest, care leagă oceanele Atlantic și Pacific, lucru care ar simplifica pentru Rusia livrarea de hidrocarburi către sud-estul Asiei.

Pentru dezvoltarea economică în Arctica se opun interesele a cinci țări, printre care marile puteri: Rusia și Statele Unite, iar poziția de lideră a fost declarată prioritară de către președintele Vladimir Putin.

Rușii speră, astfel, să devină prima putere economică și militară în regiune, profitând de încălzirea globală și de topirea ghețurilor, care ar deschide noi rute comerciale în nordul extrem al planetei.