România are mai mulți tineri decât media europeană, dar și mai mulți pensionarii decât salariaţi

batrani.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Numărul tinerilor este mai mare decât în ţările din Europa de Sud-Vest, fiindcă occidentalii s-au înmulţit mai mult după al Doilea Război Mondial, iar în România a existat o „explozie demografică” în ultimele trei decenii de comunism.

Interzicerea întrerupelor de sarcină, impusă în anii `60, a ajutat România să își sporească forța de muncă, însă cei născuți în acea perioadă nu se bucură de o speranță de viață ridicată.

„Noi am avut un fel de creştere puternică, explozivă demografică datorită decretelor anti-avort, anti-întrerupere de sarcină ale lui Ceauşescu din `67-`72. În România, viaţa este săracă şi stresantă şi în ultimii zeci de ani a fost grea pentru vârstnicii noştri. Vârstnicii la noi, odată ce au depăşit o anumită vârstă, au o speranţă de viaţă scăzută, se duc destul de repede”, explică sociologul Adrian Hatos, pentru Mediafax.

În România, media de vârstă este de 42 de ani, deci, theoretic, este o ţară cu mulţi cetăţeni cu vârstă aptă de muncă, ce s-ar putea dezvolta rapid.

Totuși, şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 17%.

În mod paradoxal, dar tradiţional, în România numărul pensionarilor îl depăşeşte pe cel al salariaţilor, spune tot Adrian Hatos:

„Avem cea mai mare pondere a persoanelor inactive din categoria de vârstă activă, care poate să muncească, de la 16 la 25 de ani”.

Conform Eurostat, în Europa vârsta medie este de 43 de ani, iar în România de 42 de ani.

Banca Mondială a calculate că speranţa de viaţă medie este de 81 de ani în Europa, iar în România ajunge la 75,3 de ani. În Italia, Spania și Franţa, speranța de viață este de 83 de ani.