Medic: Începe valul doi al epidemiei de coronavirus

Creșterea numărului infectărilor cu SARS-COV-2 din ultimele zile îi îngrijorează pe medici. Ei spun că nu prea se mai poate vorbi de acel platou care însemană de fapt stabilizarea numărului de cazuri noi. Cred că o să intrăm direct în valul doi, spune la RFI Cristian Oancea, managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara. Epidemiologii evită să mai facă predicții legate de evoluția pandemiei pentru că deschiderea școlilor și apropierea sezonului rece fac ca întregul tablou să fie mult prea volatil.

Managerul Spitalului de boli infecțioase din Timișoara este îngrijorat de deschiderea școlilor pentru că, spune Cristian Oancea, va duce la creșterea numărului de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor care au comorbidități sau boli latente. Motivul e că nu se respectă regulile sanitare când copiii sunt duși, reespectiv aduși de la școală. El este de părere că vom intra direct în valul doi al epidemiei de coronavirus și că nu mai putem discuta despre o stabilizare a numărului de cazuri. Medicul recunoaște că îi este teamă de apropierea sezonului rece: dacă gripa se va suprapune cu SARS-COV-2, atunci formele de boală nu vor mai fi ușoare, ci direct severe sau foarte severe, iar rata deceselor va crește exponențial. El face un apel pentru vaccinare antigripală, mai ales pentru cei care sunt în grupele de risc:

Nici Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, nu este de părere că mai putem vorbi de o stablizare a epidemiei. El așteaptă să vadă unde va duce creșterea numărului de infectări cu coronavirus din ultimele zile. Medicul refuză să mai facă vreo estimare în privința evoluției epidemiei pentru că, spune el, deschiderea școlilor și apropierea sezonului rece fac întregul tablou mult prea volatil:

De joi până vineri s-au înregistrat 1.527 de cazuri noi de Covid-19, din 25.254 de teste efectuate. Alte 48 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus. La terapie intensivă sunt internați 447 de pacienți.

| Câte cazuri noi de Covid-19 sunt în ultimele 24 de ore în România. Bilanţ actualizat: https://www.rfi.ro/informatii-coronavirus