Operatorul liniei ferate Gara de Nord - Aeroport Otopeni va fi ales prin licitație

tren_test_aeroport.jpg

Image source: 
clubferoviar.ro

Președintele CFR Călători - Dan Costescu, anunță că la licitația organizată pentru exploatarea liniei de cale ferată Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, care va fi dată în folosință în decembrie, vor avea șanse și firme private mai mici, fiindcă nu este nevoie de o flotă mare de trenuri.

Noua linie Gara de Nord - Aeroport a fost în stârnit controverse, după ce compania constructoare a făcut teste cu un automotor privat TFC, iar ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a inspectat traseul tot din acea garnitură.

CFR Călători a precizat că nu a primit nicio cerere de la constructor pentru a face teste pe această linie. Dan Costescu - șeful CFR Călători, spune că disputa a pornit de la o idee eronată:

”Eu cred că a fost o confuzie. Nu știu pe ce filieră s-a lansat o ipoteză greșită. Una este testul pe care și-l face constructorul, pentru structură. Nu erau teste pentru material rulant, ci erau testele structurii, ale pasarelei. Nu înseamnă că trebuie confundat faptul că constructorul a avut o relație bună cu un operator și a adus o garnitură. Am înțeles că aveau nevoie să testeze structura, Desiro al nostru este mai nou și mai ușor, ei aveau nevoie de un vehicul mai greu, mai vechi care să-i testeze cu adevărat infrastructura. A fost un întreg scandal, însă NU constructorul va aloca trasa, ci ministerul va decide cui alocă acest transport. Din punct de vedere al CFR Călători noi suntem pregătiți și așteptăm decizia ministerului”, a declarat Costescu.

În altă ordine de idei, primele estimări arată că trenurile dintre Gara de Nord și Aeroport ar putea circula la intervale de 50 de minute, fiindcă la început vor fi puțini pasageri, spune președintele CFR Călători: ”Dacă noi vom fi lăsați să facem transportul vom avea grijă ca această cadență să fie cea care trebuie”, mai spune el.

Traseul Gară - Aeroport are o lungime de 19,5 km și ar putea fi parcurs în 21-23 de minute. Dan Costescu crede însă că mulți factori depind de calitatea trenurilor care vor merge pe această linie:

”Suntem de luni de zile în discuții cu compania de infrastructură, am studiat grafice de lucru. Caietul de sarcini cerea acolo și estima o cadență de 30 de minute. Noi am solicitat de săptămâni bune graficul de circulație și am schimbat documente cu colegii (de la CFR Infra) din analiza lor a reieșit că, acum la începutul liniei, când încărcarea este mai mică, ar fi posibil să avem 50 de minute ecart între trenuri. Asta fiindcă mai sunt și alte trenuri în grafic: dacă nu ar fi trenurile de Galați am fi pe undeva pe la 30 și ceva de minute. Clar că acest lucru se va îmbunătăți. Colegii mei s-au pregătit, au ținut legătura cu constructorul, au inspectat locul unde urmează să fie casieriile, automatele de bilete și celelalte locuri. Am solicitat și colegilor de la informatică feroviară, care țin tot de Infrastructură, să vină pentru a face cablajele. Toate pregătirile tehnice sunt făcute, materialul rulant este pregătit. Pentru intervalul care ni se oferă acum de către CFR Infrastructură este suficient un singur automotor, fiindcă distanța este foarte mică. Acest automotor Desiro, îmi pare rău să o spun pentru concurență, deși are 15 ani, este cel mai nou din România”, a încheiat șeful CFR Călători, Dan Costescu.