Coronavirus Mexic: Oamenii invizibili care își asumă cele mai mari riscuri

curatenie_mexic.png

Spălătoria de la Institutul mexican pentru securitate socială, Mexico, 10 septembrie 2020
Image source: 
AFP via France24

Mii de lucrători invizibili își riscă viața în spitalele mexicane: dezinfectează cele mai contaminate zone, colectează ustensilele infectate, spală mii de așternuturi și halate. AFP a cules mărturiile a trei dintre acești lucrători din umbră.

Fără frică

Érika Ramírez, 23 de ani, este soldat. Ea este responsabilă pentru curățarea zonei de terapie intensivă a unui spital militar din sudul orașului Mexico, care tratează pacienții cu Covid-19.

De asemenea, ea trebuie să îndepărteze deșeurile infectate precum seringile sau tifonul și să dezinfecteze anumite zone ale unității.

Acesta este motivul pentru care își petrece zilele îmbrăcată într-un combinezon asemănător cu cele ale personalului medical.

"Suntem cu toții importanți, suntem o echipă. Dacă curățarea, dezinfectarea și igienizarea zonelor sunt bine făcute, atunci totul este în regulă", a declarat Erika Ramírez pentru AFP, cu o voce fermă, la fel ca pregătirea sa militară.

În ciuda riscului mare de îmbolnăvire, tânăra soldat ne asigură că își poate desfășura munca fără teamă, chiar dacă a ezitat la începutul epidemiei.

"Necunoscutul este întotdeauna un mister. Dar nu mi-a fost frică. Am vorbit mult despre toate acestea", a spus ea. Tânăra recunoaște că, din cauza programului ei solicitant, a ratat zilele de naștere ale fiicelor sale, dar consideră că în situația dată, urgența are prioritate.

„Pierderea unei reuniuni de familie este regretabilă, dar munca pe care o facem este foarte importantă”, adaugă ea.

 

“Suntem în prima linie"

Purtând mască, ochelari de plastic, halat și mănuși, Rodolfo Díaz, în vârstă de 53 de ani, dezinfectează și spală, împreună cu alți doi colegi, cearșafurile și halatele folosite de pacienții infectați cu noul coronavirus.

Cei trei sunt responsabili pentru spălarea a 10.000 de haine pe zi în unitățile Institutului de securitate socială mexican (IMSS), una dintre principalele instituții sanitare din țară.

"De când a început pandemia lucrăm mai mult. Înainte, erau puține haine de dezinfectat", explică Díaz, care sortează grămezile de pături murdare.

Deși recunosc că frica este latentă, angajații din această spălătorie încearcă să-și facă treaba în siguranță.

"Încercăm să ne protejăm în fiecare zi folosind toate mijloacele disponibile. Suntem îngrijorați, dar ne iubim slujba", a spus el.

Organizația pentru drepturile omului, Amnesty International, a susținut într-un raport recent că personalul de curățenie din spitalele mexicane „este deosebit de vulnerabil”.

Impactul epidemiei asupra acestei categorii profesionale este tragic: 1.320 decese și aproape 100.000 de cazuri de contaminare confirmate la sfârșitul lunii august, potrivit guvernului.

Díaz este conștient că eforturile sale trec adesea neobservate, dar pentru el important este să trimită haine curate la spitale.

„Noi, ca funcționari publici, ca lucrători din domeniul sănătății, suntem în prima linie și trebuie să ajutăm oamenii”, concluzionează el.

 

Luat prin surprindere

De când a izbucnit criza sănătății, Idalia Diaz, în vârstă de 40 de ani, responsabilă de curățenie, a observat că volumul de deșeuri continuă să crească.

„Există din ce în ce mai multe produse de unică folosință, măști chirurgicale și halate”, a spus femeia, a cărei sarcină este să păstreze curate spălătoriile IMSS.

„Sunt plătită să fac treaba asta și o fac în limita posibilităților”, spune ea.

Epidemia a luat Mexicul prin surprindere. Guvernul a recunoscut recent că a existat un deficit de 240.000 de oameni în ceea ce privește personalul medical. Sunt în curs recrutări masive pentru a compensa această lipsă care se simte grav în spitale.

Țara, care are 128 de milioane de locuitori, este a patra cea mai afectată de coronavirus din lume, cu aproape 71.000 de morți și 668.000 de persoane infectate.

Rata mortalității la 100.000 de locuitori o plasează pe locul 14 în lume.

Chiar dacă Díaz nu este un angajat de bază al institutului, știe că munca sa este esențială. El își ajută colegii și livrează haine curate centrelor care luptă împotriva bolii.

„Avem nevoie de o zonă curată de lucru, care să ofere o imagine bună institutului”, a spus el.

 

Traducere de Anda Costiuc după reportajul AFP preluat de France24