Sezonul record de uragane riscă să lase meteorologii fără prenume pentru acestea

omm_uragane.png

Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puţin de cinci cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, Rene (care s-a disipat), Sally, Teddy şi Vicky.
Image source: 
wmo.int

Numărul furtunilor tropicale formate în Oceanul Atlantic a fost atât de mare în acest an încât Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), care le denumeşte, este pe punctul de a rămâne fără prenume, pentru a doua oară în istorie.

Bazinul Oceanului Atlantic înregistrează un sezon al uraganelor record, în timp ce coasta de vest a Statelor Unite se luptă cu cele mai mari incendii de vegetaţie de până acum, la fel cum în emisfera nordică se încheie un val de căldură istoric.

Temperaturile înregistrate în perioada cuprinsă între lunile iunie şi august au stabilit un nou record în emisfera nordică, a anunţat marţi Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) relatează dpa preluată de Agerpres. Totodată, temperatura globală în aceeaşi perioadă a fost cu 0,92 grade peste media secolului al XX-lea, devenind a treia cea mai fierbinte astfel de perioadă înregistrată, a spus OMM, citând statistici din SUA.

"Căldura a contribuit la un sezon al incendiilor catastrofal", a declarat purtătoarea de cuvânt a OMM, Clare Nullis, într-o conferinţă de presă, adăugând că schimbările climatice au intensificat secetele, care la rândul lor au crescut riscul de incendii.

Şase dintre cele mai mari incendii înregistrate vreodată în California s-au produs anul acesta. Printre acestea se numără şi cel mai mare incendiu înregistrat până acum, care, începând cu luna august, a distrus aproape 3.200 de kilometri pătraţi, potrivit autorităţilor statului american.

Între timp, Centrul pentru Uragane din Statele Unite a avertizat luni asupra a nu mai puţin de cinci cicloane existente deasupra bazinului atlantic, un record după anul 1971: Paulette, Rene, Sally, Teddy şi Vicky, acesta din urmă fiind penultimul nume de pe listă, înainte de Wilfred.


Image source: 
wmo.int

"Rămânem fără nume de uragan", a spus Nullis, explicând că lista prestabilită a celor 21 de prenume pentru acest sezon a fost aproape epuizată. Astfel, pentru orice alt uragan format până la 30 noiembrie, dată la care se încheie sezonul furtunilor tropicale în Atlantic, agenţia ONU va trebui să recurgă la literele alfabetului grecesc - Alpha, Beta, Gamma, Delta şi aşa mai departe.   

Începând din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite conform unor liste întocmite de Centrul pentru Uragane din Statele Unite şi apoi de un comitet internaţional al OMM.

Iniţial, listele includeau doar prenume feminine. În 1979, au fost introduse prenume masculine, iar în prezent acestea alternează cu prenume feminine. Şase liste de 21 de nume sunt utilizate prin rotaţie.

Cicloanele au început să fie numite în urmă cu mai mulţi ani pentru a uşura identificarea lor în mesajele de avertizare. Experţii au considerat că numele erau mult mai uşor de reţinut în comparaţie cu vechile moduri complicate de identificare după latitudine şi longitudine.

Iniţial, furtunile erau numite în mod arbitrar. Numele lor respectă în prezent o serie întreagă de reguli - în mod special, acestea trebuie să fie uşor de recunoscut şi să reflecte un echilibru între numele franceze, spaniole, olandeze şi britanice datorită acoperirii geografice a furtunilor din Oceanul Atlantic şi regiunea Caraibe.

În cazul în care un ciclon este deosebit de mortal sau de devastator, numele său este eliminat de pe liste şi înlocuit cu altul. Acesta a fost cazul, spre exemplu, al furtunilor distrugătoare Mangkhut (Filipine, 2018), Irma şi Maria (Caraibe, 2017), Katrina (Statele Unite, 2005) şi Mitch (Honduras, 1998), notează AFP.