”Anunțați urgent părinții și elevii!”. Scene de teatru absurd, la o școală din București

anuntati_urgent_parinti_elevi_teatru_absurd_scoala_drumul_taberei.jpg

Containere pentru elevi, la școala 197 din București (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Containere pentru elevi, la școala 197 din București (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

”Vă rog, DSP nu a aprobat scenariul galben. Suntem în scenariul roșu, toți elevii online. Anunțați urgent părinții și elevii!”. Acest mesaj l-au primit luni dimineață, pe un grup de WhatsApp, părinții elevilor de la Școala nr. 197 din Drumul Taberei. Mesajul a fost transmis părinților chiar în ziua deschiderii anului școlar, la ora 11 și un sfert, după ce anterior unitatea școlară se pregătise pentru scenariul galben, în care jumătate dintre elevi ar fi urmat să vină la clase și jumătate ar fi făcut cursuri online.

”Serios?”, a fost prima reacție a unui părinte căruia nu-i venea să creadă că totul s-a schimbat cu doar trei ore înainte de primele cursuri din noul an școlar.

”Toate școlile în reparații sunt în scenariul roșu”, a lămurit diriginta.

Un lucru ce fusese vehiculat de altfel în presă, în ultimele zile, însă conducerea școlii 197 nu primise până săptămâna trecută nici o informare oficială din partea autorităților. Cel puțin asta a fost versiunea comunicată părinților. Unde a apărut fractura de comunicare nimeni nu știe și probabil e una dintre acele situații în care unii vor da vina pe alții.

Școala respectivă este în pline lucrări de renovare, care au început, nu-i așa, de prin iulie, în loc să înceapă mult mai devreme, când unitățile de învățământ erau oricum închise.

Primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, a explicat recent la RFI că e vorba de renovări pe fonduri europene și că întîrzierea a fost cauzată de procedurile birocratice. Lucru neconvingător pentru mulți părinți.

Din cauza întârzierilor, toți elevii școlii respective au fost mutați în containere... pardon... ”clase modulare”, după cum s-a exprimat primarul PSD, care a susținut în același interviu că acestea arată ”impecabil” și că părinții sunt chiar mulțumiți de condițiile oferite!

A urmat un heirup tipic românesc, în care profesori și părinți au cărat băncile de colo-colo, pentru amenajarea contain... pardon, claselor modulare. Apeluri disperate ale cadrelor didactice pe grupurile de WhatsApp: ”Cine ne poate ajuta să mutăm băncile?”. Zeci de poze trimise pe aceleași grupuri, cu condițiile ”impecabile” din containere. Ședințe cu părinții online, zeci de întrebări: copiii vor sta cinci ore doar în bănci? vor avea voie să iasă afară? vor avea aer condiționat? cum se vor duce la toaletă? Pe scurt, o mobilizare totală atât din partea profesorilor, cât și din partea părinților.

Îmi spunea soția zâmbind acum câteva zile: ”Și cum ar fi totuși dacă luni dimineață ne-ar anunța brusc că toți elevii trec în online și că nu mai vine nimeni la școală?”.

”Nuuuu cred, ar fi de-a dreptul absurd!”, i-am răspuns, convins totuși că avea dreptate.