Cutia pentru bebeluși : o idee din Evul Mediu renăscută la Bruxelles

ec5d43e6f381bd15968a4bae8a16d032-1484309113.jpg

cutia pentru bebe Belgia
Proiectul va fi instalat în Bruxelles la Evere, Rue de Tilleuls, în această toamnă
Image source: 
Belga

După Anvers, Bruxelles va avea de asemenea o „cutie pentru bebeluși” unde pot fi lăsați nou-născuții nedoriți. Ideea veche de câteva secole a fost mai întâi pusă în practică în nordul Belgiei și acum, după o lungă dispută între autorități, va fi aplicată și la Bruxelles. 

Asociația Corvia a cerut înființarea unei cutii pentru bebeluși la Bruxelles, mai precis în comuna Evere, dar la început primăria locală s-a opus. 

Corvia dorește să extindă proiectul care a avut ceva succes deja la Anvers în ultimii 13 ani , preluând astfel în securitate nou-născuții „abandonați”. In Germania, practica există de aproximativ zece ani, dar și aici Consiliul de etică s-a opus. 

Cutia pentru bebeluși este de fapt un pătuț încălzit care poate fi deschis din stradă. Odată depus nou-născutul în acest loc, o alarmă se declanșează astfel încât el să fie preluat imediat de cineva de la asociația în chestiune. 

Un asistent social este mai apoi chemat să se ocupe de cazul respectiv, starea de sănătate a bebelușului este verificată și el intră mai apoi în circuitul adopțiilor. 

Pentru asociația Corvia, cutia pentru bebeluși este o opțiune suplimentară pentru mamele care nasc copii nedoriți. 

Dar comuna Evere s-a opus proiectului în ultimii trei ani întrucât a văzut aici o incitare la abandon, ceea ce contravine legii. O practică din evul mediu, spunea primarul comunei, care nu-și mai are locul în zilele noastre când abandonul nou-născuților ar fi trebuit să dispară complet. 

Realitatea este însă alta: în ciuda multiplelor mijloace de contracepție și a posibilității de a recurge la un avort, există mai departe în Belgia nou-născuți abandonați prin parcuri, prin coșuri de gunoi sau pe treptele spitalelor. 

Nu se întâmplă des, dar fenomenul există. De alfel, Corvia respinge acuzația conform căreia practicile sale incită la abandon. Cutia pentru bebeluși de la Anvers nu a dus pâna acum decât la un singur caz pe an în mai bine de zece ani. 

Argumentele pro și contra au fost cântărite de consiliul de stat în ultimii trei ani și astfel s-a decis în favoarea instalării acestui proiect la Evere, Rue de Tilleuls, în această toamnă.