Ex-director SIS al R.Moldova, condamnat în dosarul profesorilor turci. Sentința, secretizată în totalitate

zdg.jpg

Șapte profesori turci au fost reținuți și expulzați de pe teritoriul R.Moldova, la 6 septembrie 2018
Image source: 
Ziarul de Gardă

Fostul director al Serviciului de Informații și Securitate al R.Moldova, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci, expulzați acum doi ani, de pe teritoriul R.Moldova. Deși sentința a fost pronunțată mai bine de o lună, procurorul general a făcut publică această informație acum. Procuratura Generală a venit, miercuri, cu detalii, precizând că această cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată, în totalitate.

Procuratura Generală anunță că a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul, o scrisoare prin care a solicitat ”desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens”. Să spunem că, fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari este acuzat de abuz în serviciu ”la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a celor șapte profesori turci”.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat la TV8 că fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci.În plus, Stoianoglo a declarat că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc.

Să spunem că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci.

La începutul acestui an, PG a înaintat Ministerului Finanțelor un demers prin care a solicitat să intervină, din numele statului Republica Moldova, cu o acțiune civilă privind încasarea de la inculpat în folosul părților vătămate a sumei prejudiciului dispus de către CEDO.

Urmărirea penală în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtării de pe teritoriul Republicii Moldova a celor şapte cetăţeni ai Turciei a fost inițiată de procurori în vara anului 2019. Ulterior, au fost reținuți și puși sub învinuire doi ex-vicedirectori SIS, împreună cu directoarea Biroului Migrație și Azil (BMA).

În cursul urmăririi penale, procurorii au stabilit însă că, procedura de îndepărtare a celor 7 profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de către SIS, conducerea BMA nefiind informată despre pretinsele motive clasificate care ar fi vizat securitatea țării și ar fi întemeiat îndepărtarea acestora din Republica Moldova. Potrivit probatoriului, SIS și-a asumat acțiunile de îndepărtare și cele precedate, în lipsa unei solicitări scrise din partea BMA sau a unui acord de colaborare în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care BMA este unica instituție competentă a organiza și efectua activitățile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul țării a străinilor”, susțin procurorii moldoveni.

Astfel, toată operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens. În aceste condiții, prin ordonanța procurorului, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar dosarul - deferit justiției.

Acum un an, fostul premier moldovean, Maia Sandu declara că există probe care demonstrează că deciziile abuzive legate de expulzarea profesorilor turci, au fost luate de fostul director SIS și de ex-directorul adjunct al SIS.

Amintim că, la 6 septembrie 2018, șapte angajați ai liceului ”Orizont” au fost reținuți de SIS, urcați forțat într-un microbuz și două mașini și duși într-o direcție necunoscută. Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că șapte cetățeni străini, ”suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Expulzarea profesorilor turci a avut loc înaintea vizitei lui Recep Erdogan la Chișinău. La mijlocul lunii octombrie 2018, președintele Turciei a participat la ceremonia de inaugurare a clădirii Președinției, instituție devastată în timpul protestelor din 2009, dar restaurată din banii Turciei. Șapte milioane de euro a fost suma donației pe care a făcut-o Turcia, iar multe voci spun că expulzarea profesorilor a fost răsplata lui Dodon pentru reabilitarea instituției prezidențiale.  

 
Corespondenta RFI, Valeria Vițu despre condamnarea fostului director SIS în dosarul expulzării profesorilor turci