Oxford rămâne cea mai bună universitate din lume

oxford.jpg

Universitatea Oxford, cea mai veche din Regatul unit, a fost creatà în urmà cu 700 de ani
Universitatea Oxford, cea mai veche din Regatul unit, a fost creatà în urmà cu 700 de ani
Sursa imaginii: 
www.ox.ac.uk

Universitățile americane sunt în cădere, deși prezența lor în Top 10 crește, acest fapt mascând un declin continuu al instituțiilor de la mijlocul ierarhiei, care pierd teren mai ales în favoarea rivalelor asiatice.

Clasamentul realizat de „World University Rankings” o arată pe Oxford păstrând primul loc pentru al 5-lea an la rând.

Englezii au, totodată, și satisfacția de a o vedea pe rivala Cambridge coborând pe poziția a 6-a, cea mai de jos după 2014.

Restul de opt universități din top sunt din SUA, după clasamentul întocmit de „Times Higher Education” – unul din cele 3 considerate ca fiind cele mai serioase și obiective.

Al 3-lea top, alcătuit de „QS Rankings”, o are ca lideră pe Massachussetts Institute of Technology, chiar dacă SUA are doar 5 dintre primele 10 locuri, în vreme ce „Academic Ranking of World Universities” o pune pe Harvard pe prima treaptă, iaramericanii iau tot 8 locuri din 10.

Întregul Top 10, în versiunea „Times Higher Education” este:

1. Oxford University (UK)

2. Stanford University (US)

3. Harvard University (US)

4. California Institute of Technology (US)

5. Massachussetts Institute of Technology (US)

6. Cambridge University (UK)

7. University of California, Berkeley (US)

8. Yale University (US)

9. Princeton University (US)

10. University of Chicago (US)

Prezența masivă a elitei universităților engleze și americane ascunde însă o tendință pe termen lung - urcarea Asiei și în special a Chinei.

Tsinghua University, din China, devine prima din Asia care intră în Top 20, chiar pe poziția a 20-a.

În plus, China își dublează prezența în Top 100, de la 3 universități anul trecut, la 6 în acest an, precum și cu 7 în Top 200, de la doar două în 2016.

În același timp, SUA au pierdut 4 poziții în Top 200. China a fost de ani buni cea mai mare sursă de studenți străini pentru SUA și UK, dar dacă mai mulți rămân la ei în țară, vor provoca un impact nu doar în finanțe, ci și în mișcarea talentelor, în favoarea celei mai numeroase națiuni a planetei.