Racheta europeană Vega va fi lansată marți

racheta_vega.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Racheta Vega ar fi trebuit să decoleze la 1 septembrie din Guyana, pentru a plasa în orbită aproximativ 50 de sateliți mici - o misiune crucială pentru spațiul Europei, care a fost amânată de mai multe ori, a anunțat „Arianespace” într-un comunicat de presă.

Cea mai apropiată dată de lansare programată este marți, la 22:51 ora capitalei Kourou (3:51 a.m., în noaptea de marți spre miercuri, ora Parisului), iar fereastra va rula până la 4 septembrie, „cu o probabilitate de lansare de 90%", a declarat compania.

Decolarea a fost inițial programată pentru sfârșitul lunii martie, dar a fost amânată până în iunie din cauza crizei de sănătate cauzată de pandemia de coronavirus. În iunie, „persistența vânturilor de altitudine excepțional de nefavorabile asupra Centrului Spațial Guyana”, a dus la patru amânări succesive ale lansării.

Acesta va fi primul zbor pentru rachetă, de la eșecul său din vara anului 2019, care a dus la distrugerea sa preventivă.

Misiunea „VV16” Arianespace este inedită pentru europeni, deoarece vor efectua prima lansare cu mai mulți clienți („rideshare”): naveta spațială va plasa 53 de sateliți pe orbită joasă, în numele a 21 de clienți, din 13 țări diferite .

Acest tip de proiect, numit SSMS, „face posibilă lansarea în același timp a mai multor sateliți mici, a căror masă variază între 1 kg și 500 kg, pentru a împărți costurile lansării între clienți”, a explicat joi Centrul Național de Studii Spațiale (CNES), într-un comunicat de presă.

„Clusterul” este format din șapte sateliți mici (cu o greutate cuprinsă între 15 și 150 de kilograme), precum și 46 de nanosateliți, care sunt mai ușori. Aplicațiile lor variază de la comunicare, la observarea Pământului, incluzând și cercetări științifice.

Printre acestea se numără și micul satelit „Iris”, de la compania canadiană GHGSat,  dedicat monitorizării emisiilor de metan.

Sau nanosatelitul „AMICal Sat”, proiectat de studenții de la Grenoble University Space Center (CSUG). Cântărește 2,3 kg și are dimensiunea a două cutii de lapte. Misiunea sa este să fotografieze Luminile Nordului.

"Studierea luminilor nordice ne va permite să înțelegem mai bine interacțiunile dintre vântul solar și atmosfera superioară a Pământului (între 100 și 300 de kilometri)", a declarat pentru AFP Mathieu Barthélemy, directorul CSUG.

"Pentru prima dată, Europa va putea efectua o misiune cu câteva zeci de sateliți la bord. Acestea au fost deja realizate de alți lansatori din lume", în special de „American SpaceX”, a subliniat în iunie, Stéphane Israël , președinte executiv al Arianespace.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24