Île-de-France: turismul s-a prăbușit în prima jumătate a anului

versailles_rfi.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr

Epidemia de Covid-19 a provocat „daune considerabile” activității turistice în Île-de-France în prima jumătate a anului 2020, cu un deficit de 6,4 miliarde de euro, numărul turiștilor fiind în scădere cu peste 14 milioane.

În această perioadă, veniturile aferente activității turistice au scăzut la 3,8 miliarde de euro, față de 10,2 miliarde în primele șase luni ale anului 2019, potrivit cifrelor Comitetului Regional de Turism (CRT) din Paris, Ile-de-France..

Doar 9,4 milioane de turiști au vizitat capitala și regiunea acesteia, comparativ cu 23,7 milioane în prima jumătate a anului trecut.

Turismul este o activitate economică extrem de valoroasă în Ile-de-France, oferind 500.000 de locuri de muncă și 7-8% din bogăția regională”, a reamintit președintele regiunii Valérie Pécresse, prezentând aceste cifre presei.

„De patru ani plublicăm înregistrările numărului de turiști, așa că am văzut cu mare tristețe că pandemia a ajuns să distrugă un sector extrem de înfloritor și dinamic în regiune”, a adăugat ea.

Nu este surprinzător, deoarece traficul aerian și în special zborurile de cursă lungă au fost paralizate din cauza epidemiei de coronavirus, cea mai mare scădere este cea a clienților străini. Aceștia au anulat în prima jumătate a anului 68% din sejururi, iar francezii 54%, detaliază comitetul.

În ceea ce privește consumul turiștilor, „deficitul generat de absența turiștilor internaționali este mult mai mare, cu o scădere a veniturilor de 4,6 miliarde de euro, față de -1,8 miliarde de euro pentru turiști din Franta. Anul 2020 va fi un an record al scăderii numărului de turiști" pentru Ile-de-France, locomotiva turismului francez, comentează CRT, subliniind că "activitatea turistică din regiunea Parisului, mai ales din afara acestuia, dă semne de recuperare în această vară".

Astfel, „după un început de an promițător, în ciuda debutului crizei de sănătate și a continuării mișcărilor sociale în Franța, activitatea turistică s-a oprit de la jumătatea lunii martie” din cauza pandemiei.

În prima jumătate a anului 2020, cazările la hotel au scăzut cu 61% față de primele șase luni ale anului 2019, comparativ cu o scădere de 47% pentru închirieri și apartamente mobilate sezoniere.

„În lunile iunie și iulie, mai mult de unul din două hoteluri pariziene era încă închis, în timp ce în Île-de-France aproape 70% dintre hoteluri erau deschise”, potrivit Cabinet MKG.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24