Noi proteste în Statele Unite. Guvernatorul din Wisconsin a mobilizat Garda Națională

sua_wisconsin_incidente.jpg

Image source: 
France24

Protestatari și oamenii legii s-au încăierat mai multe nopți la rând în Wisconsin, unde duminică poliția a împușcat în spate, de mai multe ori, un bărbat afro-american.

Furia s-a intensificat pe străzile din Kenosha, Wisconsin. Guvernatorul democrat al statului, Tony Eversa, a ordonat mobilizarea soldaților Gărzii Naționale, pentru a veni în sprijinul forțelor de ordine care s-au încăierat cu protestatarii câteva nopți la rând. Aceștia din urmă au venit să-și strige exasperarea la poliție, care duminică a împușcat de mai multe ori în spate un bărbat afro-american.

Primarul din Kenosha, un oraș de pe malul lacului Michigan, situat la 65 km sud de Milwaukee, s-a trezit cu zeci de protestatari care au cerut arestarea polițiștilor implicați în schimbul de focuri. Unii  au încercat să intre în clădirea securității publice, atunci când primarul, John Antaramian, s-a refugiat acolo, fugind de mulțimea supărată.

 

Manifestații în ciuda interdicțiilor

La scurt timp după lăsarea nopții, protestatarii care au sfidat interdicția impusă de autorități, s-au adunat în fața tribunalului pentru a-și striga furia și au aruncat cu sticle de apă în adjuncții șerifului, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Puțin mai târziu, mai multe camioane ale Gărzii Naționale au fost văzute în apropierea centrului orașului, a tribunalului și a clădirii securității publice.

Jacob Blake, 29 de ani, care a fost dus la spital duminică, este în stare stabilă, după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale, a spus tatăl său jurnaliștilor.

Potrivit avocatului familiei, cei trei fii ai lui Blake au asistat la schimbul de focuri, deoarece se aflau la mai puțin de un metru de tatăl lor, în mașina familiei.

Videoclipul surprins de un martor îl arată pe Blake mergând spre partea șoferului a unui SUV gri, urmat de doi polițiști care își țineau armele în spatele lui. Se aud șapte focuri de armă în timp ce Blake, care pare neînarmat, deschide ușa din față a vehiculului.

Nu se știe dacă ofițerii au văzut ceva în interiorul vehiculului care ar putea explica fapta lor și dacă unul sau ambii ofițeri de poliție și-au folosit armele.

 

Concediu administrativ pentru polițiști

Polițiștii implicați în eveniment au fost trimiși în concediu administrativ pe durata anchetei, a declarat Departamentul de Justiție din Wisconsin. De asemenea, guvernatorul a solicitat organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, pentru a lua în considerare reformele poliției.

În timpul zilei, o mulțime s-a adunat la locul incidentului, iar manifestanții au declanșat incendii, au aruncat cărămizi și cocktailuri Molotov spre poliție, ceea ce a determinat autoritățile să ordoneze închiderea locurilor publice din zonă.

Evenimentul a avut loc la aproape trei luni de la moartea lui George Floyd, un afro-american în vârstă de 46 de ani, care a fost omorât în timpul arestării sale de către poliția din Minneapolis, ceea ce a stârnit nenumărate proteste împotriva violenței, a discriminării și a rasismului din partea poliției în Statele Unite.

 

Traducere de Anda Costiuc, după France24