COVID-19: Cadrele medicale, pregătite pe bani europeni, pentru a putea ajuta secțiile de Terapie Intensivă

ati_covid.jpg

Bolnav cu Covid la terapie intensivă
Sursa imaginii: 
Getty Images

Reprezentanții Comisiei Europene au anunțat, miercuri, semnarea unui contract pentru asigurarea sumei de 2,5 milioane de euro din cadrul Instrumentului de Sprijin de Urgență pentru pregătirea unui bazin multidisciplinar de profesioniști în sistemul medical care să ajute și să asiste secțiile de terapie intensivă în această perioadă în care au nevoie ca urmare a pandemiei de COVID-19. Programul menționat, aplicat în mod uniform în întreaga UE, va acoperi cel puțin 1 000 de spitale și 10 000 de medici și asistenți medicali și va fi pus în practică în perioada august-decembrie 2020, transmite CE.

Pregătirea acordată va asigura dobândirea de competențe medicale legate de terapia intensivă de către cadre medicale care nu lucrează, în mod regulat, în unitățile de terapie intensivă. Acest demers va spori efectivele de personal care ar putea fi mobilizate într-un moment în care este nevoie de o extindere rapidă, temporară și semnificativă a capacității unităților de terapie intensivă. COVID-19 a afectat semnificativ numărul de paturi de spital disponibile în primele luni ale pandemiei, conducând la o creștere cu 30-40 % a cererii de paturi în unitățile de terapie intensivă și la suprasolicitarea resurselor disponibile. Programul menționat, aplicat în mod uniform în întreaga UE, va acoperi cel puțin 1 000 de spitale și 10 000 de medici și asistenți medicali și va fi pus în practică în perioada august-decembrie 2020, transmite CE.

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Prin această decizie, ne demonstrăm încă o dată angajamentul de a sprijini cadrele medicale care lucrează în prima linie din întreaga Europă, punându-le la dispoziție pregătire medicală esențială pentru a garanta faptul că aceste persoane dispun de toate cunoștințele necesare pentru a contribui la dotarea cu specialiști a unităților de terapie intensivă în perioadele de criză. Vom continua să facem tot ce ne stă în putință pentru a sprijini eforturile statelor membre de a combate pandemia de coronavirus și pentru a îmbunătăți pregătirea și capacitatea de răspuns prin intermediul Instrumentului de sprijin de urgență.”

Ca parte a răspunsului la criza declanșată de COVID-19, Comisia Europeană a creat rețele virtuale de medici care lucrează cu pacienții tratați de COVID-19 în spitale. Acest program de pregătire este încă un exemplu de sprijin acordat de Comisie personalului medical și de colaborare cu Societatea europeană de terapie intensivă.