De la student ivorian la fotbalist în China - o realizare obținută cu ajutorul coronavirusul

Când Tobi Junior își face debutul în liga a doua din China, acest moment va fi un vis împlinit, ce se desfășoară pe trei continente - coronavirusul fiind, în mod surprinzător, responsabil pentru această realizare.

Atacantul din Coasta de Fildeș a încheiat primul contract de fotbalist profesionist la vârsta de 25 ani, când s-a alăturat clubului Jiangxi Liansheng, din China, luna trecută.

Junior arată cu mândrie documentele semnate - contractul a fost parafat inițial pentru șase luni. Junior a descris călătoria sa din Africa de Vest spre China.

A fost membru, la un moment dat, al Clubului de fotbal Woodford Town, într-o diviziune de amatori care este cu 8 trepte inferioră Ligii Întâi.

De asemenea, în trecut a fost membru într-o echipă de amatori din Shanghai, când era student lefter venit cu bursă, înainte de a-și încheia studiile în iunie în domeniul comerțului internațional și economiei.

Conform relatărilor sale, Junior a renunțat la Coasta de Fildeș pentru China în 2014, pentru studiu și pentru a învăța limba, în timp ce-și urma visul de a deveni fotbalist.

„Cel mai surprinzător lucru este că unii străini (din China) îmi spuneau că este imposibil să devii un fotbalist profesionist dacă ești un jucător amator sau student”, a declarat acesta pentru AFP, printr-un apel video, într-o după-amiază, înainte de antrenamentul la clubul din sud-estul Chinei.

„Așa că le-am spus: poate pentru voi este imposibil, dar pentru mine este posibil, fiindcă știu cine sunt”.

Acesta spune că a trimis „mii de emailuri” agenților și managerilor, dar în schimb s-a ciocnit de o lume fără scrupule, în care unii doar voiau să-i exploateze pe cei disperați să devină fotbaliști.

„Mi s-a spus că am foarte mult de parcurs pentru a ajunge fotbalist profesionist și că ei nu-mi pot oferi ajutor”, își amintește el.

„Unul dintre ei chiar mi-a spus să nu mai joc deloc fotbal”.

 

-„Nu merg nicăieri”-

Transferul lui Junior la Jiangxi a ridicat multe sprâncene în rândul celor care puneau la îndoială de ce o echipă profesionistă, cu un public de 5.000 de oameni, ar dori un jucător care până acum a fost un student amator de fotbal.

Aici intervine coronavirusul. Junior consideră China țara sa natală și atunci când a a apărut virusul anul trecut, a fost determinat să rămână aici.

„Toată lumea pleca din China, așa că familia și alți prieteni mi-au spus să plec și eu”, a declarat acesta.

„Eu am răspuns: nu, nu plec nicăieri. China mi-a dat oportunitatea să-mi împlinesc visul”.

China a închis granițele pentru majoritatea celor veniți de peste ocean, în martie, pentru a preveni infecțiile de coronavirus, ceea ce a însemnat că, dintr-o dată, erau mult mai puțini fotbaliști străini cu contract.

Junior s-a aflat la momentul potrivit în locul potrivit, deși sezonul Ligii Întâi este amânat pentru moment din cauza pandemiei.

Xie Yaohui, un oficial de la Jiangxi, a declarat că echipa voia să semneze contract cu doi jucători din Brazilia și cu unul din Elveția, dar că restricțiile de călătorie au făcut acest lucru imposibil.

Xie declară că au luat legătura cu Junior printr-un agent și că „erau foarte puține opțiuni”.

Dar ceea ce urmează nu se datorează numai coronavirusului.

Cei care-l cunosc pe Junior vorbesc despre motivația lui - un antrenor din Anglia l-a numit „cel mai muncitor jucător pe care-l știu” - iar cei de la Jiangxi sunt încântați de ceea ce au văzut la antrenamente.

„Vorbește foarte bine chineza, practic vorbește tot timpul în chineză”, spune Xie, lăudându-l pe Junior pentru viteza și potențialul său, dar adaugă că trebuie să-și îmbunătățească fazele de finalizare.

„Credem că fotbalul ar trebui să fie accesibil tuturor, dacă este cineva care vrea să joace, noi le oferim această posibilitate”, adaugă Xie.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24