Fals promovat în presa italiană:”România infectează Italia cu basarabeni”

poza_italia-fake.jpg

Fake news, promovat de presa italiana
Sursa imaginii: 
Adevarul.ro

Mai multe publicații, considerate prestigioase în Italia, printre care La Repubblica și Il Giornale, au lansat mai multe știri false, acuzând România că permite cetățenilor R.Moldova să ajungă în peninsulă. Jurnaliștii italieni scriu că moldovenii i-ar infecta cu coronavirus pe cetățenii Italiei.”Corupție la frontiera României cu R.Moldova, aşa ajung moldovenii în Italia cu 100 de euro!”. Este mesajul jurnaliştilor italieni, iar știrea a fost tradusă de ziariștii de la Gazeta Românească, portal de ştiri din diaspora, preluată de mai multe site-uri în limba română.

Potrivit Externelor de la Chișinău, cetățenii moldovenii care dețin pașaport biometric, nu sunt lăsați în prezent în Italia, din cauza coronavirusului. Iar cei care dețin cetățenie dublă română și/sau bulgară pot intra în Italia, dacă în ultimele 14 zile nu au vizitat Republica Moldova, cu condiția respectării perioadei de carantină de 14 zile.

Așadar, dezinformare pură din partea jurnaliştilor italieni preluată de cei români, susține Radu Cupcea, cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”, citat de Adevărul. Italienii scriu că ”vameşii de la frontiera Giurgiuleşti – Galaţi, dintre România şi R. Moldova iau mită de la moldovenii care vor să ajungă în Italia”. ”În ciuda interdicţiilor actuale care împiedică toţi cei care provin din Republica Moldova, o zonă extra-Schengen din Europa de Est inclusă printre locurile cu risc din cauza numărului mare de infecţii din Covid-19, să ajungă în Italia, situaţia scapă controlului”, scrie Il Giornale, citat de gazetaromânească.com.

Il Giornale citează din cotidianul La Repubblica o persoană care descrie traseul parcurs, povesteşte faptul că se dă mită la vameşi, fără să indice numele şoferului sau pe cel al sursei citate. Jurnalista Arianna di Cori, de la care a pornit toată această ştire falsă, sugerează că din cauza corupţiei vameşilor români, cetăţenii Republicii Moldova pătrund şi traversează Spaţiul Schengen fără să stea în carantină şi merg la Roma, Milano, Padova, Treviso şi Belluno şi îi infectează pe italieni. Toată povestea este scuză pentru autorităţile locale sau un atac la adresa României. O poveste fără logică şi fără nicio susţinere, continuă în analiza sa, cercetătorul Radu Cupcea.

”O dată pentru că cetăţenilor Republicii Moldova le este interzis accesul în România, până în data de 17 august 2020. Conform Guvernului României, cetăţenii Republicii Moldova nu pot, deocamdată, să meargă în România, dacă nu au rude, dacă nu deţin paşaport diplomatic, contracte de muncă, urgenţe medicale sau permis de şedere. Cei care se încadrează în una din categoriile de mai sus, vor trebui să stea în izolare timp de 14 zile. Excepţie fac elevii/studenţii înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de pe teritoriul României, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior”.

Să admitem totuşi că cetăţenii Republicii Moldova ar trece de ”vameşii corupţi” ai României, aşa cum scriu jurnaliştii italieni. Însă până în Italia mai sunt câteva filtre pe care aceştia nu vor să le vadă. ”Rămâne incert cum reuşesc locuitorii Republicii Moldova, cu paşaportul moldovenesc, să treacă de vameşii din Ungaria când şi acest stat le interzice accesul din cauza răspândirii SARS-CoV-2?”, se întreabă sociologul, citat de Adevărul. 

Totodată, pe site-ul Ambasadei Republicii Moldova în Austria şi Slovacia există un anunţ prin care locuitorii Republicii Moldova sunt informaţi că pot intra în Austria numai dacă ”deţin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de patru zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID-19 este negativ. În cazul în care certificatul medical nu poate fi prezentat, aceste persoane vor intra în izolare/carantină, într-o locaţie adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Dacă persoana nu poate face dovadă a deţinerii unei locaţii adecvate accesul acestor persoane în Austria nu va fi permis”. 

Dacă şoferii de la Chişinău ar traversa nestingheriţi toată România, fapt greu de crezut, şi ar alege să ajungă în Italia prin Serbia, tot ar fi blocaţi la un moment dat în Croaţia sau în Slovenia, consideră Radu Cupcea. Nici prin Ucraina, apoi prin Slovacia nu ar avea prea multe şanse.”Intrarea resortisanţilor străini pe teritoriul Republicii Slovace nu este permisă, fără anumite excepţii şi fără a aduce atingere obligaţiei de a respecta carantina şi alte măsuri ale Autorităţii de Sănătate Publică din Republica Slovacă. Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, inclusiv din Republica Moldova, cu excepţia celor care au domiciliul permanent, reşedinţa temporară sau un alt tip de permis de şedere valabil în Slovacia, mai scrie Adevărul. 

Cetăţenii români care vin din Republica Moldova şi care doar tranzitează România vor fi verificaţi la intrarea în statul vecin, unde Guvernul de la Budapesta a prevăzut ca românii să fie supuşi examinării medicale, iar în cazul în care prezintă simptome specifice infectării cu COVID-19, să nu li se permită accesul. 

Presa italiană nu a prezentat deocamdată niciun caz concret legat de vreun cetățean român din Republica Moldova care a răspândit coronavirusul pe teritoriul Italiei sau declaraţia vreunui oficial italian despre acest lucru. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre acuzațiile nefondate aduse României privind accesul moldovenilor în Italia