Înapoi în Vestul sălbatic? Afro-americanii cumpără din ce în ce mai multe arme

arme.png

Image source: 
France24

Există o creștere masivă a numărului de afro-americani care cumpără arme de foc și care se înscriu se alătură cluburile de profil, conform Asociației Naționale Afro-americane pentru Arme  (NAGAA). Achizițiiile de arme se fac în special din cauza tensiunilor apărute după moartea lui George Floyd, dar și anxietății tot mai mari cu privire la criza Covid-19.

Statisticile NAGAA arată că după uciderea lui George Floyd în mai de către polițiști albi și după șirul de proteste care a urmat, tot mai mulți afro-americani au început să-și cumpere arme. Mai mult de 2000 oameni s-au alăturat Clubului de arme în următoarele 36 ore de la moartea lui George Floyd.

 

 

Damon Finch, președintele Valley Nubian Gun Club New York a declarat că a mai văzut un trend similar.

A deschis mai repede clubul anul acesta după ce a observat un interes vădit pentru arme de foc în comunitatea afro-americană.

„Inițial, am început cu o mână de oameni”, a declarat acesta pentru Reuters.

„Apoi am început să tot primim telefoane de la proprietari de arme de foc sau de la alții care voiau să cumpere. Și m-am gândit să facem un club de arme.”

„Numărul de membri se dublează, chiar triplează aproape în fiecare seară. E uimitor câți oameni ni se alătură.”

 „La 61 ani, nu m-am gândit că am nevoie. Înainte nu voiam să aud de arme. Nicidecum. Dar acum mi-am schimbat perspectiva pentru că lumea se schimbă sub ochii noștri”, a declarat pentru Reuters Margaret Powell, care a achiziționat recent pentru prima dată arme.

„E ca și cum ne-am întoarce în timp, în Vestul Sălbatic. Toată lumea trebuie să aibă o armă cu el”.

Unele grupuri, precum Black Guns Matter, au început să se refere la deținerea de arme ca la un mijloc de protecție a propriei persoane după moartea lui George Floyd, după protestele violente și după alte acte violente comise de poliție împotriva afro-americanilor care au urmat.

În acest timp, un nou grup intitulat Not Fucking Around Coalition, format din oameni de culoare înarmați, a fost activa la recentele proteste.

„Instinctul de supraviețuire e o regulă universală. Ar trebui să avem cum să ne protejăm”, a declarat pentru Reuters Gahiji Manderson, un membru de la Hudson Valley Nubian Gun Club.

„Nu căutăm probleme, dar în momentul în care apar trebuie să știm cum să ne protejăm”.

Nu doar afro-americanii cumpără arme. Vânzările de arme din SUA din iunie au ajuns la un record de 3,9 milioane de arme de foc vândute, conform statisticilor de la Brookings Institute, într-o țară unde armele de foc ucid aproape 40, 000 oameni în fiecare an.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France 24