Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor ar trebui studiat în școli

iohannis.jpg

Image source: 
presidency.ro

Președintele consideră că genocidul împotriva romilor este ignorat și puțin studiat, fiind important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli.

Potrivit unui mesaj al lui Klaus Iohannis, transmis cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin asumarea Holocaustului și a atrocităților petrecute în acea perioadă, se poate preveni repetarea greșelilor trecutului.

Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, ne amintim de atrocitățile suferite de romii din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și aducem un omagiu memoriei acestor victime inocente. Acest angajament este de o importanță crucială pentru România. Comemorarea reprezintă o dimensiune fundamentală în viețile noastre”, a spus președintele României.

Acesta susține că aproape jumătate de milion de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa iar în România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul dictatorului român și aliatului naziștilor, Ion Antonescu.

Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români”, a menționat șeful statului. Klaus Iohannis pledează pentru păstrarea vie a memoria victimelor și pentru consolidarea eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei și negării Holocaustului.

Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generație cunoaște și păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat și puțin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul și atrocitățile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greșelilor trecutului”, a adăugat Ioahnnis.

Acesta a afirmat că România poate fi considerată un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea antisemitismului, în condițiile în care și-a asumat trecutul întunecat și a învățat lecția promisiunii sacre ca niciodată să nu mai permită asemenea atrocități.

Am făcut pași fermi și decisivi în ceea ce privește protejarea memoriei victimelor Holocaustului și lupta împotriva extremismului, intoleranței, revizionismului și discriminării. Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent”, a mai menționat Klaus Iohannis. Președintele a mai subliniat că, în ceea ce privește comunitățile de romi, România este puternic angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială.

Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre”, a conchis Klaus Iohannis.