Covid-19 a scos la iveală multiple inechități - interviu cu Luis Olmedo

luis.jpg

Luis Olmedo este directorul executiv al organizației civice și de justiție ambientală Comite Civico del Valle
Sursa imaginii: 
https://www.ccvhealth.org/

Luis Olmedo este directorul executiv al organizației civice și de justiție ambientală Comite Civico del Valle, cu sediul la Brawley, oraș de 25.000 de locuitori situat în comitatul Imperial din sudul statului California. Creat în 1987,  Comite Civico și-a extins de-a lungul anilor aria de acțiune, de la problemele sociale, educaționale și de sănătate ale populației de origine mexicană la o gama largă de chestiuni ecologice. Comite Civico este implicat printre altele în activități de  monitorizare a calității aerului și de identificare a surselor de poluare agricolă și industrială.

Comitatul Imperial și statul mexican Baja California, capitalele  lor, El Centro și Mexicali, sunt inextricabil legate.  La cel mai mare spital din El Centro, aflat la o jumătate de oră cu mașina de Mexicali, lucrează 60 de rezidenți mexicani care fac naveta zilnic, iar 270.000 de cetățeni și rezidenți permanenți americani locuiesc de partea mexicană a graniței.

Comitatul Imperial a dobândit în iunie trista întietate statală în materie de infecții per capita cu Covid-19 - 836 la suta de mii - și a înregistrat o rată a pozitivității de peste 20%. Era  previzibil. În California hispano-americanii reprezintă 39% din populație dar 57% din numărul cazurilor de Covid 19.  În comitatul Imperial  aproximativ 85% dintre locuitori sunt hispano-americani, rata pauperității este de 24%, aproape dublul celei statale, accesul la  asistență medicală este extrem de limitat, expunerea la virus este peste medie din cauza meseriilor exercitate de majoritatea celor aflați încă în câmpul muncii.

Luis Olmedo: Trăim într-o regiune cu multe inechități, sanitare și ambientale. Suntem un deșert medical, victime ale dereglării climatice, groapă de deșeuri industriale; în secolul trecut am fost, cu intermitențe, poligon militar. Pe măsură ce apele seacă ies la suprafață mari cantități de gunoaie toxice.  Suntem vecini cu Mexicul, care are legi ambientale destul de asemănătoare, care nu sunt însă respectate la fel de strict ca în America. Toți acești factori îngreunează considerabil lupta împotriva noului coronavirus, adăugând co-morbidități comunitare la cele individuale.

Rep.:  Vă aflați, geografic, la joncțiunea a două țări crunt lovite de Covid-19, Statele Unite și Mexic, vă aflați aproape de granița închisă traficului ne-esențial de pe 20 martie, cu interdicția încă în vigoare și reînnoită lunar. Asta adaugă încă o povară la cele multe pe care le aveți de dus în spinare, crează tensiuni într-o comunitate ce era unită. 

Luis Olmedo:  Mulți lucrători esențiali locuiesc în Mexic.  Un mare număr de muncitori agricoli  trec granița zilnic. Spitalele din partea americană au susținut public că sunt asaltate de pacienți din Mexic. Adevărul pe care-l știm este că nu traversează frontiera decât cei care sunt obligăți s-o facă. Am familie numeroasă în Mexicali: nefiind lucrători esențiali, nu vin în America.  Oamenii au nevoie de informațîi. Trebuie să-i educăm să-și schimbe obiceiurile, să-i ajutăm să vadă gravitatea bolii. Mulți pur și simplu n-au luxul de a se păzi: serviciul îi obligă să se aventureze în aceste teatre de război sanitar pentru că trebuie să-și câștige existența.

Rep.:  Recunoaște statul California realitatea istorică și economică binațională a regiunii Imperial-Baja California, nevoile unice rezultate din acest statut?

Luis Olmedo:  În ciuda campaniilor noastre de presiune, în ciuda eforturilor legislatorilor noștri, California încă nu recunoaște natura transfrontalieră a zonei în care trăim. Rezultatul este lipsa cronică de fonduri și de sprijin suficient. Urmarea este că ne-am angajat în bătălia cu Covid-19 cu arme puține. Flagelul a scos la iveală multiplele inechități care există în comunitățile noastre. Comitatul Imperial este un exemplu perfect  în acest sens.

Rep.:  A schimbat ceva Covid-19, a produs re-alinieri sau măcar un armistițiu în obișnuitele lupte de interese? A venit în sfârșit recunoașterea rolului pe care-l au de jucat organizațiile non-guvernamentale?

Luis Olmedo:  Interesele corporatiste fac multe presiuni să se re-demareze mai repede. Statul California are mult mai multe resurse decât comitatul, liderii statali, inclusiv guvernatorul și legislatorii fac toate eforturile pentru a proteja vieți și sprijini prin toate mijloacele spitalele și clinicile, dar nu-i nici pe departe suficient. Un exemplu: majoritatea interacțiunilor autorităților sanitare statale și agenției statale pentru situații de urgență sunt cu administrația comitatului. Nu implică, nu mobilizează organizațiile non-profit.  Sectorul non-guvernamental ar trebui activat de pildă pentru producția de măști și material medical, sau pentru a extinde raza de intervenție a statului către comunitățile marginalizate. Autoritățile locale nu pot face totul, au nevoie de sprijin, dar multe dintre organizațiile non-profit care ar putea ajuta în lupta împotriva virusului au suferit tăieri de fonduri de-a lungul anilor.

Rep.:  Fiecare calamitate precum Covid-19 aduce, ca un ritual, speranța de schimbare. Cum ar trebui să arate această schimbare?

Luis Olmedo:  Sunt necesare politici care să reducă treptat inechitățile. Primul pas este să recunoști că  problema există, apoi, încet-încet, trebuie  puse în practică  politici care există de multă vreme doar pe hârtie.  Când Washington-ul a renunțat să mai protejeze grupurile dezavantajate și vulnerabile, statul California și-a dublat cheltuielile pentru a compensa pierderile. Interesele industriale au, de un secol,  o influență mare asupra politicii și politicilor. Respectarea legilor de protecție a mediului nu este cum ar trebui să fie.  Bunăstarea populației locale nu pare a fi o prioritate.  Milităm pentru schimbări politice înscrise în lege, nu formulate ca promisiuni sau complezențe. Vrem schimbare palpabilă,  cu efecte clare în viața oamenilor,  vrem ca birocrații sau aleșii care nu-și respectă obligațiile să poată fi  trași la răspundere.  Dacă dispozițiile nu-s pe hârtie, nu poate exista responsabilitate.   Ar trebui de asemenea s-o terminăm cu luptele între noi aici, în comitat. Ne luptăm pentru banul existent când am putea merge împreună la stat sau la Washington  să aducem bani în plus. Este nevoie ca grupurile economice și aleșii locali să priceapă că nu vrem să le luăm banii din buzunar, cerem  investiții pentru a soluționa problemele reale ale celor dezavantajați.  Cooperati cu noi, nu mai ascundeți adevărul, ajutați-ne să convingem autoritățile statale și federale să investească resurse în plus. Acesta ar fi, într-o lume ideală,  pasul următor. Am convingerea că această pandemie a provocat o schimbare. Comitatul nostru nu va mai fi cum a fost.  Mulți dintre cei uitați, abandonați,  mulți dintre cei care-și pierduseră speranța, simt că schimbarea mult așteptată se petrece acum, și va continua în viitor.

 

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI Radu Tudor:  https://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Luis Olmedo intervievat de corespondentul RFI în SUA Radu Tudor