Izolare și mască obligatorie: belgienii dau în judecată statul

116156292_330771851430639_534477565089988057_n.jpg

masca belgia
Ei contestă și măsura impusă de autorități în 25 iulie prin care purtarea măștii devine obligatorie
Image source: 
Mihaela Gherghisan/RFI

Un recurs în instanță va fi depus în 28 iulie la Curtea de Apel Bruxelles de peste 230 de belgieni care spun că libertatea lor a fost îngrădită prin izolarea impusă de autorități în 15 martie și de folosirea măștii devenită obligatorie în luna iulie. Intre timp, autoritățile au anunțat noi măsuri după ce epidemia pare să fi recăpătat forțe în Belgia. 

Prima acțiune în justiție a fost respinsă în urmă cu câteva săptămâni din cauza lipsei unor elemente ale dosarelor, iar astăzi este depus un recurs. 

Cetățenii care dau în judecată statul cer să fie indemnizați fiecare cu câte 10.000 de euro pe zi pentru întreaga durată a izolării care în Belgia a durat aproape două luni. 

Ei contestă și măsura impusă de autorități în 25 iulie prin care purtarea măștii devine obligatorie în spatiile publice și în magazine. 

Intre timp, numărul cazurilor de coronavirus urcă din nou în micul regat, cu o creștere spectaculoasă mai ales în Flandra, la Anvers. Autoritățile federale și locale au evocat posibilitatea reintroducerii izolării în acest oraș după ce numărul cazurilor s-a triplat în ultima săptămână.

Primarul orașului, Bart de Wever, a anunțat luni seară masuri mai stricte , printre care interdicția de a părăsi domiciliul între 23h și 6h ca și interzicerea ceremoniilor și a petrecerilor. 

Se pare că situatia de la Anvers a fost provocată de „comportamentul anumitor comunități”, după cum se spunea oficial saptamâna trecută pentru a nu numi mai clar nunțile și alte ceremonii organizate în comunitatea indiană, între altele. 

Iar un consiliu național de securitate reunit de urgență tot luni a decis să restrângă din nou activitățile sociale în Belgia  începând cu 29 iulie, iar numărul de persoane pe care o familie le poate întâlni în decursul unei săptămâni scade din nou la 5 de la 15 . 

Masca rămâne obligatorie iar cumpărăturile din nou nu vor mai putea fi făcute în cuplu. 

In plus, Prim Ministrul Sophie Wilmès a adus o informație importantă și gravă în același timp, anume că șarja virală la unele persoane testate de curând este mai mare decât cea observată pâna acum. Alfel zis, virusul devine și mai contagios decât se credea.    

Pentru moment, numărul cazurilor depistate de coronavirus urcă în Belgia, dar nu și cel al cazurilor grave. Aici dezbaterea se aprinde, întrucât atât timp cât decesele sunt din ce în ce mai rare, unele masuri nu se impun, spun diferitele asociații de cetățeni. 

Autoritățile politice și cele medicale sunt însă de părere că o epidemie care își reia forțele rămâne potențial un fenomen îngrijorător.

Sunt  de fapt trei indicatori care intră în discutie înainte de a decide dacă o boală transmisibilă este „benignă” sau nu. 

Contaminările, spitalizările și decesele nu sunt sincronizate în cazul coronavirusului. Numărul mic actual de decese (5 pe zi în ultima lună) nu înseamnă prin urmare nimic întrucât el nu va rămâne poate la acest stadiu ci va urca din nou la peste 100 de decese pe zi  în următoarele trei săptămâni. 

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan