Medicul ATI Dorel Săndesc: Eu aș pune ca regulă purtarea măștii și în spațiile deschise. Ne-ar feri de un deznodământ tragic

Putem încă evita un deznodământ tragic prin respectarea regulilor care și-au dovedit deja eficiența, o spune la RFI medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Potrivit acestuia, masca ar trebui purtată peste tot, nu doar în spații închise. "Eu aș pune ca regulă purtarea măștii și în spațiile deschise. Dacă am reuși acest lucru am putea preveni o situație critică", explică profesorul.

Dorel Săndesc: Nu suntem prima dată în fața unei situații limită, în fața unei provocări. Această caracteristică este specifică specialității noastre. Lucrăm tot timpul cu cele mai grave cazuri. Lucrăm în mijlocul celor mai mari suferințe. Aceasta ne dă o caracteristică, capacitatea de a pune osul, de a trage, de a ne sacrifica uneori, dacă este nevoie, fără a vrea deloc să ne eroizăm. Am mai avut situații din acestea în care nu avem locuri, trebuia să transferăm un caz critic dintr-un oraș în altul, să colaborăm pentru asta. Fac parte din profesia noastră.

Acest lucru dă garanția că ne vom lupta și acum, fără să punem problema că nu mai facem față sau am obosit. Însă nu vom putea în mod cert să câștigăm și să asigurăm liniștea oamenilor pentru că nu vom putea reuși decât împreună. Cu adevărat acum această formulă, poate prea mult uzitată, este extrem de importantă. Chiar putem să trecem cu bine.

Doamne ajută că încă nu suntem în situațiile dramatice prin care au trecut alte țări. Putem acum, încă, să decidem un deznodământ mai puțin grav. Și asta se poate doar prin acele metode care s-au dovedit (eficiente). Sunt tot mai multe studii care arată că metodele acestea simple, care țin de atitudinea fiecăruia dintre noi, pot să influențeze radical deznodământul acestei crize.

În aceste studii recente se arată că dacă 50% din populația unei comunități ar respecta regulile de distanțare, de igienă și foarte important, ar purta mască corect în spațiile publice, eu aș zice și în cele deschise, am putea preveni cu mari șanse de reușită creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri.

Nu trebuie să abandonăm această luptă, această mobilizare, chiar dacă vedem oameni pe plajă sau în cluburi care nu respectă aceste reguli. Aceste lucruri se întâmplă și în alte țări, dar diferența este făcută de felul în care respectăm aceste reguli în viața obișnuită, de zi cu zi, în comunitățile noastre. Acei oameni nu reprezintă majoritatea. Acelea sunt niște situații minoritare. Eu aș pune ca regulă purtarea măștii și în spațiile deschise. Dacă am reuși acest lucru am putea preveni o situație critică.

Rep: Când spuneți în spațiile deschise vă referiți în orice spațiu, chit că e aglomerat sau nu?
D.S: Cred că (e bine) așa cum au făcut unele țări, iar Belgia e un exemplu elocvent, care au introdus ca regulă purtarea măștii în toate spațiile publice și pe stradă și în piață și în spațiile închise. Cred că acest lucru ar fi extrem de util. Nu l-aș asocia cu un element punitiv, obligatoriu, ca o pedeapsă. Aș veni cu o parte motivațională. Cred că aceasta e importantă. Cum spunea astăzi un coleg. La prima abatere constatată de forțele de ordine le-aș da cadou câteva măști și doar dacă nu respectă aș introduce și pedeapsa. Dar introducerea acestei reguli ar fi benefică.